18 companii de stat au datorii de peste 2,2 miliarde lei

0
9

Conform unor date prezentate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, 18 companii controlate de stat, de la nivel central sau local aveau, in luna iunie, datorii de peste 2,2 miliarde de lei catre bugetul de stat, suma reprezentand 40% din totalul obligatiilor marilor contribuabili la buget.

 

300 de companii figureaza in lista marilor contribuabili cu datorii la stat, cele 18 detinute de stat datorand o suma care reprezinta aproape jumatate din aceste restante, relateaza ziare.com

 

La nivelul lunii iunie 2015, companiile din Romania, atat cele de stat cat si cele private (incluzand aici nu numai marii contribuabili, ci si IMM-urile si microintreprinderile), aveau datorii la stat in valoare de peste 14,5 miliarde de lei, suficient pentru a acoperi, spre exemplu, deficitul de pana acum al bugetului de pensii, de circa 11 miliarde de lei la finele lunii iulie.
 

Cele mai mari datorii au fost acumulate la bugetul de stat, unde in iunie obligatiile restante ale companiilor erau de 11,4 miliarde de lei.
 

La bugetul asigurarilor sociale de stat, respectiv a pensiilor publice, datoriile erau de 2,3 miliarde, in timp ce la bugetul de sanatate se ridicau la 751,4 milioane de lei, iar la bugetul de somaj la 91,6 milioane de lei, reiese din datele centralizate de cursdeguvernare.ro. In functie de cifra de afaceri, datornicii sunt impartiti in doua categorii: contribuabili mari si contribuabili mici si mijlocii.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!