28 de ONG-uri, catre Sorin Oprescu: Permiteti accesul direct al publicului la sedintele Consiliului General al Municipiului Bucuresti

0
28

Mai multe ONG-uri solicita printr-o scrisoare deschisa primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, si consilierilor municipali sa permita accesul direct al publicului la sedintele CGMB, spunand ca solutia care a fost adoptata "este jignitoare si ii va instraina pe cetateni de alesii locali", relateaza Ziare.com.

Semnatarii scrisorii considera ca amenajarea unei sali special dedicate pentru vizionarea sedintelor de consiliu este o masura ce nu respecta spiritul Legii si principiile democratiei participative.

"Mai mult, separarea cetatenilor de alesii locali va avea un impact major asupra comunicarii directe intre cetateni si alesii locali, sedinta de consiliu fiind una dintre putinele posibilitati de participare a cetatenilor la luarea deciziilor cu privire la administrarea orasului", spun semnatarii scrisorii.


Acestia mai afirma despre solutia adoptata de Primaria Capitalei, prin care sedintele Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) pot fi urmarite de public dintr-o sala de la un alt etaj prin intermediul unei camere web si a unor ecrane, ca "a asista la o transmisie nu poate, in niciun caz, inlocui contactul direct si nemijlocit dintre cetateni si alesii lor".

Semnatarii scrisorii reamintesc faptul ca, in conformitate cu legea 215 din 2001 a administratiei publice locale, "sedintele consiliului local sunt publice". "Democratia participativa presupune, deci, ca publicul trebuie sa se regaseasca in aceeasi sala cu alesii sai locali", spun reprezentantii ONG-urilor.

ONG-urile ii solicita lui Oprescu si consilierilor generali sa dispuna accesul neingradit si participarea tuturor persoanelor interesate in sala in care au loc sedintele CGMB.

"In cazul in care sala in care se desfasoara sedintele CGMB este neincapatoare, PMB trebuie sa asigure o sala de sedinte suficient de incapatoare pentru toti cei indreptatiti sa participe la sedinte. Solutia identificata de Primaria Generala, prin amenajarea unui spatiu special destinat cetatenilor, separat de alesii locali, este jignitoare si va genera o instrainare si mai mare intre alesi locali si cetateni", spun semnatarii scrisorii.

Scrisoarea este semnata de reprezentantii a 28 de organizatii non-guvernamentale.