Adrian VASILESCU, consilierul guvernatorului BNR, despre creditele în FRANCI ELVEŢIENI: BNR NU POATE interveni. Legea FALIMENTULUI PERSONAL nu ajuta

0
4

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat, intr-un interviu pentru RFI, ca o conversie in lei a creditelor luate in franci elvetieni nu ar fi convenabila iar adoptarea legii falimentului personal ar implica multe restrictii si nu ar ajuta foarte mult. Vasilescu a mai afirmat ca restructurarea creditelor in franci elvetieni poate fi facuta doar in cadrul relatiei banca-client, deoarece contractul semnat de acestia nu poate fi modificat prin acte normative.

 

În opinia lui Adrian Vasilescu, "cheia este în altă parte. Acum, Banca Naţională este oprită de lege să intervină şi chiar acolo unde legea îi dă voie… de pildă, am auzit sugestii de felul ăsta: Banca Naţională să intervină pe piaţa valutară, să modifice raportul dintre leu şi francul elveţian. Banca Naţională intervine pe piaţa valutară atunci când leul este în pericol pe această piaţă. Rostul oricărei intervenţii pe piaţa valutară este de a apăra stabilitatea pieţei valutare şi de a apăra leul, de a apăra moneda naţională.

 

Alte prerogative Banca Naţională nu are. Şi mai mult decât atât, în jocul european, în regulile europene, sunt împărţite misiunile: Banca Naţională se ocupă de stabilitatea financiară a ţării, iar de problemele consumatorilor de bani se ocupă o autoritate a statului şi anume Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor. Lucrurile sunt foarte bine împărţite şi Banca Naţională nu are cum să intre cu măsuri acolo unde legea nu-i permite s-o facă".

 

CITITI SI: HOTNEWS Prevederi ale legii FALIMENTULUI PERSONAL: Datornicii isi pot cere singuri INSOLVENTA, executarile SILITE se suspenda

 

Întrebat dacă o eventuală convertire în lei a creditelor în franci elveţieni ar fi o soluţie în clipa de faţă, consilierul guvernatorului BNR a răspuns: "Gândiţi-vă tehnic: în momentul de faţă, cursul este foarte ridicat, cursul francului, e practic un record al cotaţiei francului elveţian. Nu cred că ar fi convenabil pentru cineva să-şi facă acum conversia la acest nivel foarte ridicat".

 

O lege a falimentului personal "nu ar ajuta foarte mult"

 

O eventuală lege a falimentului personal i-ar ajuta pe clienţii cu credite în franci elveţieni? "Asta e problema Parlamentului. Nu cred că ar ajuta foarte mult, pentru că ceea ce scapă din vedere e că falimentul personal înseamnă o serie de restricţii, practic, intră în vigoare un control al averii celui care intră în faliment personal, măsuri care să-i asigure administrarea averii personale, nu poate să vândă, nu poate să-şi înstrăineze averea, în această perioadă, e nevoit să accepte locuri de muncă pe care i le oferă serviciul de plasare şi aşa mai departe", spune Adrian Vasilescu.

 

CITITI SI: Guvernul Croatiei: Bancile vor fi cele care vor suporta costurile aprecierii francului

 

Întrebat dacă o restructurare a creditelor în franci elveţieni şi o eventuală scădere a dobânzii ar fi o soluţie, consilierul guvernatorului BNR a răspuns: "Tehnic, poate fi făcută numai în relaţia bancă-client, pentru că în această relaţie intervine un contract şi contractul este legea părţilor, iar contractul nu poate fi modificat prin acte normative, legea părţilor e suverană".

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!