Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania cere DEMISIA lui Mihnea COSTOIU din cauza modificarilor Legii Educatiei

0
6

Studentii cer demisia ministrului delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, acuzand "dezastrul din sistem cauzat de schimbari legislative demne de tarile din lumea a treia". Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) isi exprima public indignarea fata de prevederile Ordonantei de Urgenta ce modifica Legea educatiei emis de Guvernul Ponta, luni, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com


ANOSR mai transmite ca modificarile Legii educatiei "macelaresc orice sansa a studentilor de a beneficia de un sistem de invatamant superior de calitate".

Analizand prevederile din OUG legate de invatamantul superior, ANOSR enumera mai multe nemultumiri, printre care aceea ca "universitatile devin mosii unde rectorii si membrii senatului universitar pot ramane in functie pe viata", acuzand si faptul ca "incompatibilitatea rector-parlamentar ramane istorie, dand unda verde politicului in universitati".

 

CITITI SIDaniel Funeriu: Ordonanta de modificare a legii educatiei este un VIOL IN GRUP la adresa educatiei nationale


In comunicat, alianta studentilor din Romania critica si faptul ca universitatile particulare "se vor transforma in afaceri profitabile pentru persoane fizice si vor functiona dupa reglementari care nu tin cont de lege", dar si ca universitatile "vor putea inmatricula cu 10% mai mult studenti decat le permit resursele pe care le au la dispozitie".

Nu in ultimul rand, ANOSR reclama faptul ca profesorii care ajung la varsta pensionarii vor putea candida in continuare pentru functii de conducere sau vor putea conduce doctorate.

 

CITITI SI: Ioan Aurel POP, Rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, despre schimbarile Legii EDUCATIEI: O UNIVERSITATE nu se poate infiinta ca un TEREN DE SPORT


De asemenea, Alianta a cerut joi o intalnire oficiala cu reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale pentru a prezenta pozitia studentilor fata de modificarile aduse de OUG.

"Data fiind iresponsabilitatea de care a dat dovada, afrontul adus calitatii si relevantei sistemului de invatamant superior romanesc, precum si tratarea fara respect si cu ignoranta a studentilor, ANOSR cere public demisia ministrului delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, ca principal responsabil pentru situatia actuala a educatiei superioare din Romania!", se mai arata in comunicat.

 

ANOSR: Singura solutie pe care ne-o da Guvernul este emigrarea. Poate ne insoteste si dl Costoiu
 

"Desi Guvernul, impreuna cu Ministrul Educatiei si cel al Invatamantului Superior promoveaza dialogul social, mentionand inclusiv in comunicatele de presa consultarile cu studentii, acestea NU se intampla pe tema modificarilor legislative, ci pe propuneri concrete ale studentilor care nu sunt luate niciodata in considerare. A uitat sa ne consulte la fiecare Ordonanta de Urgenta publicata in ultimii doi ani si ne-am convins ca Ministrul nu are nicio urma de respect pentru studenti.

 

Este ultima oara cand acceptam bataia de joc a ministrului la adresa studentilor si a invatamantului superior si, in urma consultarii organizatiilor studentesti din teritoriu, cerem Guvernului demiterea urgenta din functie a ministrului Mihnea Costoiu si luarea de masuri pentru eliminarea abuzurilor permise de OUG.

 

CITITI SI: Mircea Miclea despre lovitura data Educatiei de Guvern: O GROZAVIE. Este un pact national anti-educatie, readuce impostura in doctorate, rectorii pot fi pe viata, universitatile private isi fac regulile

 

In contextul actual, singura solutie pe care Guvernul ne-o da de a beneficia de un sistem de educatie de calitate, performant, fara abuzuri si in care studentii sunt parteneri reali ai procesului educational este emigrarea. Ne poate insoti si domnul Costoiu, poate asa are timp sa isi finalizeze alaturi de noi si studiile de doctorat", a declarat Mihai Dragos, presedinte ANOSR.

Luni a fost publicata in Monitorul Oficial o OUG privind modificarea Legii educatiei, astfel incat candidatii care nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat sau care nu l-au promovat sa poata participa la o sesiune speciala, organizata in perioada februarie-martie a fiecarui an. De asemenea, acestia ar putea beneficia de meditatii platite de stat, intre lunile octombrie – ianuarie.

Ministerul Educatiei Nationale a transmis ca aproximativ 209.000 de candidati nu au promovat Bacalaureatul intre anii 2010 si 2013, care ar urma sa sustina in sesiunea speciala doar probele pe care nu le-au promovat.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!