Alina Gorghiu depune o moțiune pe tema dreptului de vot în diaspora la Consiliul Europei

0
9

Alina Gorghiu, co-preşedintele PNL, va depune o rezoluţie referitoare la facilitarea dreptului de vot în Diaspora, în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Moţiunea pune problema capacitatii guvernelor de a asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor pentru cetăţenii din diaspora, în condiţiile migraţiei în creştere, relateaza Evenimentul zilei.

 

"Din păcate, nu putem să nu observăm că, uneori, cetăţenii aflaţi în afara ţării lor de provenienţă întâmpină dificultăţi majore în a-şi exercita dreptul la vot, fie prin lipsa dialogului interguvernamental, fie prin lipsa unei infrastructuri corespunzătoare, fie prin urmărirea unor interese electorale ale guvernelor care organizează alegerile", susţine Alina Gorghiu, într-un comunicat de presă remis duminică AGERPRES.

 

În context, Gorghiu afirmă că pentru PNL"introducerea votului prin corespondenţă în legislaţia electorală reprezintă prioritatea zero". "Preocuparea noastră pentru asigurarea unor condiţii echitabile de vot pentru românii din străinătate s-a manifestat încă de anul trecut, când parlamentarii liberali au depus o iniţiativă legislativă pe această temă, iar discuţiile actuale pentru constituirea unui Cod electoral unitar şi coerent reprezintă un bun prilej pentru introducerea votului prin corespondenţă", precizează liderul liberal.

 

CITITI SI: Comisia de COD ELECTORAL: 25 de principii de bază ale LEGILOR ELECTORALE, printre care VOTUL PRIN CORESPONDENTA, trebuie adoptate cu DOUA TREIMI din voturi

 

Deputatul PNL Alina Gorghiu face parte din Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

 

Moţiunea pentru rezoluţie se depune cu semnăturile a cel puţin 20 de membri ai Adunării din cel puţin cinci delegaţii naţionale. Rezoluţiile reprezintă decizii ale APCE asupra unor chestiuni pe care Adunarea este abilitată să se pronunţe.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!