ANAF: Nu suntem singurii responsabili in recuperarea prejudiciilor aduse statului

0
8

Dupa ce Kovesi a criticat gradul scazut al recuperarii prejudiciilor, ANAF ii raspunde sefei DNA. Institutia fiscala arata ca este nedrept sa fie considerata singura responsabila pentru gradul scazut al recuperarii prejudiciilor si ca dispune de resurse umane si materiale insuficiente.

 

Joi seara, procurorul-sef al DNA a criticat activitatea ANAF si a Ministerului Finantelor in ce priveste recuperarea prejudiciilor din dosarele de coruptie.

 

Sefa DNA, critici la ANAF

 

Kovesi a precizat ca aceasta sarcina ar trebui cedata ministerului de Justitie, daca cele doua institutii nu pot executa bunurile sechestrate.

 

"Nu DNA e institutia care trebuie sa confiste efectiv banii (…) Noi punem intr-o tava dupa care oferim tava ANAF-ului, ministerului de Finante care trebuie sa execute aceste hotararii", a declarat Kovesi la Digi24, reamintind ca exista bunuri sechestrate in valoare de peste 300 de milioane de euro care ar permite dublarea salariilor medicilor, daca acestea ar fi executate.

 

"Am indisponibilizat bunurile si valorile, ei doar trebuie sa le execute. Nu s-a intamplat nimic in aceste opt luni", a spus Kovesi, intrebandu-se de ce nu se poate aplica aceeasi procedura care se foloseste in cazul persoanelor fizice care nu-si platesc spre exemplu taxele la primarie. "Este important ca statul sa inceapa sa execute efective aceste bunuri (…) Statul sta pe o gramada de hotarari definitive si nu le executa", a spus sefa DNA.

 

ANAF nu e de acord cu Kovesi

 

In replica, ANAF o contrazice pe Kovesi, aratand ca “valoarea prejudiciilor ce provin din dosare instrumentate de DNA pentru care au fost comunicate sentinte judecatoresti in 2014 este de 150 milioane de euro, nu de 300 milioane de euro", potrivit unui comunicat citat de Ziare.com.

 

Agentia de Administrare Fiscala mai sustine ca peste 50% (mai exact 53,6%) din totalul prejudiciilor trimise spre executare sunt “nerecuperabile” din motive “independente de ANAF”

 

Potrivit sursei citate, ANAF subliniaza faptul ca in cazul ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de inchisoare, "a valorificat deja un bun imobil recuperand cca 300.000 euro, pentru celelalte bunuri mobile si imobile, activitatea de evaluare si valorificare fiind in desfasurare in acord cu termenele de raspuns pe care ANAF la primeste de la celelalte institutii ale statului precum si cu eficienta cu care firmele private implicate in procesul de evaluare isi indeplinesc obligatiile prevazute in contract".

 

ANAF mai acuza nivelul scazut al resursei umane si materiale prin comparatie cu gradul ridicat in ce priveste recuperarea prejudiciilor din dosarele de coruptie.

 

Avand in vedere cele de mai sus, este profund incorect ca ANAF, institutie angajata intr-un proces de reforma complex, care are ca principal obiectiv eficientizarea colectarii veniturilor rezultate in urma obligatiilor declarative si de plata, sa fie indicata ca unic responsabil pentru gradul scazut de recuperare a prejudiciilor”, se mai arata in comunicatul citat.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!