Analiza Reuters: Cine disputa formarea viitoarei Comisii Europene

0
10

Guvernele statelor membre ale UE au ca data limita sfarsitul lunii iulie pentru a-si desemna candidatii pentru posturile de comisari europeni. Decizia finala asupra numelor ce vor forma viitoarea Comisie Europeana (CE) ii revine noului presedinte CE, Jean-Claude Juncker. Cele mai disputate si influente portofolii sunt pentru afaceri economice, piata interna, concurenta, comert si energie, conform unei analize Reuters, citata de Agerpres.

În practică, distribuirea posturilor în Comisie, în care fiecare din cele 28 de țări membre are un membru, va face parte dintr-un puzzle care include și numirea președintelui Consiliului European, a șefului diplomației europene și a șefului miniștrilor de finanțe din zona euro.

Liderii din UE se vor reuni într-un summit la 30 august pentru a decide cele mai importante posturi. Noua echipă a Comisiei ar trebui să primească aprobarea Parlamentului European până la expirarea mandatului actualei Comisii, la 31 octombrie.

Parlamentul European organizează audieri individuale ale nominalizaților, însă nu poate decât să aprobe sau să respingă noua echipă a CE în întregul ei. PE vrea ca cel puțin nouă persoane nominalizate să fie femei.

Reuters a realizat lista candidaților nominalizați de guvernelor lor sau care au șanse să fie nominalizați, pe baza informațiilor de la oficiali și diplomați:

Austria: Actualul comisar pentru politică regională, Johannes Hahn, a fost nominalizat din nou.

Belgia: Nu a fost luată încă o decizie. Comisarul pentru comerț, Karel De Gucht, vrea să rămână, dar este posibil să nu beneficieze de un sprijin suficient. Astfel s-ar putea face loc pentru eurodeputata de centru-dreapta Marianne Thyssen.

Bulgaria: Kristalina Gheorghieva, comisarul pentru afaceri umanitare, este o posibilă concurentă pentru portofoliul afacerilor externe, fiind susținută de premierul în exercițiu Plamen Oreșarski, însă guvernul acestui a demisionat miercuri, fără a nominaliza un candidat.

Cehia: Ministrul dezvoltării regionale, Vera Jourova.

Cipru: Christos Stylianides, fost purtător de cuvânt al guvernului, are cele mai mari șanse să fie nominalizat.

Croația: Comisarul pentru protecția consumatorului, Neven Mimica.

Danemarca: Nu a fost încă anunțat un candidat.

Estonia: Fostul premier Andrus Ansip.

Finlanda: Fostul premier Jyrki Katainen este comisar pentru afaceri economice până la sfârșitul lunii octombrie și va rămâne în Comisie, însă probabil nu pe acest portofoliu.

Franța: Nu a fost luată încă o decizie. Fostul ministru de finanțe Pierre Moscovici este posibilul candidat, dar fostul ministru pentru afaceri europene Elisabeth Guigou este de asemenea în cărți.

Germania: Comisarul pentru energie, Gunther Oettinger, a fost din nou nominalizat.

Grecia: Nu a fost luată încă o decizie. Dora Bakoyannis, fost ministru de externe și primar al Atenei, este favorită, însă fostul ministru al dezvoltării Kostis Hatzidakis este de asemenea un posibil candidat.

Irlanda: Ministrul mediului, Phil Hogan.

Italia: Roma vrea ca ministrul de externe Federica Mogherini să fie șefa politicii externe a UE. Fostul premier și ministru de externe Massimo D'Alema este de asemenea un posibil candidat.

Letonia: Fostul premier Valdis Dombrovskis.

Lituania: Ministrul sănătății, Vytenis Povilas Andriukaitis.

Luxemburg: Fostul premier Jean-Claude Juncker.

Malta: Fostul ministru al transportului Karmenu Vella.

Marea Britanie: Jonathan Hill, fost președinte al Camerei Lorzilor.

Olanda: Nici un nominalizat încă. Ministrul de finanțe Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrupului, a fost menționat pentru portofoliul afacerilor economice. Ministrul de externe Frans Timmermans este de asemenea un posibil candidat pentru șefia politicii externe a UE.

Polonia: Nu a fost luată încă o decizie. Ministrul de externe Radek Sikorski este un concurent pentru postul de șef al diplomației europene. Comisarul pentru buget Janusz Lewandowski ar putea de asemenea fi nominalizat din nou.

Portugalia: Nu a fost luată încă o decizie. Vicepremierul Paulo Portas și eurodeputata Maria Joao Rodrigues se numără printre numele menționate.

România: Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloș, are șanse mari să fie din nou nominalizat.

Slovacia: Maros Sefcovic, comisar responsabil cu cooperarea între instituțiile UE, a fost nominalizat din nou.

Slovenia: Nu a fost luată încă o decizie, în contextul recent încheiatelor alegeri generale.

Spania: Fostul ministru al agriculturii Miguel Arias Canete.

Suedia: Nu a fost luată încă o decizie. Guvernul de la Stockholm o va nominaliza cel mai probabil tot pe Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne.

Ungaria: Nu a fost luată încă o decizie. Ministrul de externe Tibor Navracsics este posibilul nominalizat.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!