Andrei PLESU, la RFI: Atentatul din Franta va da apă la moară celor care vorbesc de pericolul MULTICULTURALISMULUI. Sunt lucruri de care e bine să nu te atingi cu atâta nonşalanţă

0
5

Andrei Pleşu, fost ministru de Externe, a declarat, intr-un interviu pentru RFI, că atacul terorist de la sediul publicaţiei Charlie Hebdo va da apă la moară celor care vorbesc despre marele pericol al migraţiei şi al multiculturalismului, dar şi celor care cunosc superficial Islamul. Andrei Pleşu considera că "sunt lucruri de care e bine să nu te atingi cu atâta nonşalanţă".

 

"Atentatul va da apă la moară tuturor celor care în ţările europene şi în Franţa poate mai mult decât în alte ţări vorbesc despre marele pericol al migraţiei şi al multiculturalismului şi al luptei între civilizaţii şi între culturi, ceea ce e păcat. Dar va da apă la moară şi celor care cunosc superficial Islamul, printre care se numără chiar făptuitorii unor asemenea acte. Ei nu sunt în litera şi în spiritul textului lor sacru, sunt în afara lor şi dovada e că şi comunităţile musulmane aşezate sunt îngrozite şi-şi declară neaderenţa la această gesticulaţie isterică (…). Prin urmare, este un gest absolut incalificabil, cu efecte negative în toate direcţiile şi cred că asemenea situaţii trebuie judecate puţin mai rece şi mai obiectiv decât o facem de obicei, fie exagerând pe linia unei corectitudini politice sterpe, care devine periculoasă în asemenea cazuri, pentru că nu ideologic trebuie să judecăm noi aici, ci tehnic.

 

Pe de altă parte şi furia împotriva străinului în general trebuie disciplinată. Ceea ce însă sunt sigur e că atunci când ştii că pe lume există asemenea fanatici, e lipsit de înţelepciune să îi provoci, jucându-te cu simbolurile lor, ca şi cum ai juca popice. Libertatea de expresie nu e libertatea să-ţi pui poalele-n cap şi să-ţi baţi joc de alţii. Există limite, care ţin şi de civilizaţie şi de cultură şi de bună cuviinţă şi de civilizaţie interioară, până la urmă. Aşa, putem să luăm peste picior orice, cu riscurile care, iată, apar. Eu nu spun că e normal să reacţionezi cu gloanţe la bezmeticeala unor oameni care se distrează pe socoteala unor tradiţii, dar nici nu-i normal să tratezi cu atâta frivolitate lucruri care adună în jurul lor respectul şi viaţa spirituală a unor întregi comunităţi."

 

CITITI SI: UPDATE. ATENTATE FRANTA: Cei doi frati Kouachi, suspecti in cazul atacului de la Charlie Hebdo, au fost localizati

 

Sunt lucruri de care e bine să nu te atingi cu atâta nonşalanţă

 

Fostul ministru de Externe considera ca discutia despre limitele libertatii de expresie este una extrem de complicata dar ar trebui sa existe totusi niste limite interioare care sa produca un comportament normal: "Discuţia despre libertatea de expresie nu o putem tranşa noi acum, ar trebui ca oamenii de specialitate să se ocupe de asta, fără isterii şi fără ideologizare. Ar trebui gândit dacă se poate sau nu legifera o limită. Eu cred că orice pe lumea asta, orice act al omului trebuie să-şi impună nişte limite, fiindcă altfel înnebunim. Da, trebuie văzut şi care e limita caricaturii. Dacă eu mă decid mâine să fac o caricatură în care mama prietenului meu apare într-o postură dizgraţioasă, nu-i frumos. Nu zic că trebuie interzis, dar ar trebui să existe o cenzură interioară, care să dicteze un comportament normal.

 

Până unde poate merge libertatea unei caricaturi nu ştiu. Eu sunt la fel de enervat când văd texte literare, piese de teatru sau caricaturi care fac glumiţe pe socoteala lui Iisus sau a lui Moise sau a cultelor indiene, pe cât sunt de enervat când văd caricaturi care se distrează bătându-şi joc de profetul Mahomed. Sunt lucruri de care e bine să nu te atingi cu atâta nonşalanţă. Nonşalanţa e o formă de nesimţire până la urmă şi nesimţirea trebuie să-şi găsească o anumită limită."

 

In finalul interviului acordat Plesu a comentat un articol al publicatiei germane Spiegel care a scris că atentatul terorist din Franţa ar putea fi un punct de turnură, Europa riscand declanşarea unui război al culturilor la care visează unii ideologi bolnavi: "Problema există, sunt de acord cu ce spune gazeta germană, trebuie luată foarte în serios, trebuie gândită de oameni calmi şi inteligenţi şi nu de activişti din oricare tabără ar fi. Trebuie să existe soluţii, dar trebuie să existe o politică mai coerentă, mai prudentă, mai eficientă atunci când e vorba de convieţuirea unor civilizaţii şi a unor mentalităţi diferite, deşi aici după părerea mea nu e vorba atât de-o problemă islam-creştinism, respectiv ţările arabe-Europa, e vorba de o problemă înăuntrul ţărilor arabe, între musulmanii civilizaţi şi care îşi respectă fără sânge tradiţiile şi grupuri de oameni fanatizaţi, care lucrează simultan împotriva Europei şi a propriilor lor ţări."

 

Cititi interviul pe RFI.ro

 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!