Angela Merkel: Nu va exista o noua reducere a datoriilor Greciei

0
5

Angela Merkel, cancelarul german, a declarat, sâmbătă, ca Grecia nu va mai beneficia de o noua stergere a datoriilor, asa cum urmareste noul premier Alexis Tsipras. Grecia se afla sub asistenţă financiară internaţională din 2010, avand o datorie de circa 175 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), relateaza Mediafax

 

 

"A existat deja o renunţare voluntară a creditorilor privaţi, băncile au renunţat deja la creanţe de miliarde în ceea ce priveşte Grecia", a justificat cancelarul german într-un interviu acordat Hamburger Abendblatt. "Nu văd o nouă ştergere a datoriei", a adăugat ea.

 

La începutul lui 2012, Grecia a recurs la o operaţiune de schimbare a datoriei: titlurile creditorilor privaţi au fost înlocuite cu altele mai puţin rentabile. O parte din datorie de circa 100 de miliarde de euro a fost ştearsă în acest fel.

 

CITITI SI: Ministrul grec de Finante sustine ca Atena NU va coopera cu troica creditorilor si nu va cere prelungirea programului de salvare

 

"Europa va continua să îşi arate solidaritatea cu Grecia şi cu alte ţări afectate de criză dacă aceste ţări întreprind reforme şi măsuri economice", a continuat Merkel, adeptă a unei strategii bugetare respinse de noile autorităţi de la Atena.

 

Întrebată despre primele anunţuri ale Guvernului Tsipras precum creşterea salariului minim şi angajarea funcţionarilor, Angela Merkel a subliniat: "Noi, adică Germania şi alţi parteneri europeni, aşteptăm să vedem cu ce concept vine spre noi noul Guvern grec".

Tsipras, care intenţionează să meargă în Italia şi Franţa marţi şi miercuri, vrea renegocierea giganticei datorii a ţării sale.

Nicio vizită a noului premier grec nu este prevăzută pentru moment la Berlin.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!