Arheologii francezi au descoperit un ”mic Pompei” în apropierea oraşului Lyon

0
7

O echipă de arheologi francezi a descoperit un ”mic Pompei”, în lunca râului Rhone, la 30 de kilometri sud de Lyon, scrie The Guardian. Situl roman, care cuprinde case şi clădiri publice păstrate într-un mod ”remarcabil”, se află în apropierea oraşului Vienne şi este considerat de specialişti o descoperire excepţională.

 

”Suntem incredibil de norocoşi. Este, fără îndoială, o descoperire excepţională a unui sit roman care a fost făcută în ultimii 40 – 50 de ani”, a spus Benjamin Clement, arheolog. Oraşul francez Vienne – faimos pentru teatrul şi templul roman descoperite aici – a fost un important ax al rutei care lega nordul Galiei cu provincia romană Gallia Narbonensis din sudul Franţei.

 

Suprafaţa sitului este de 7.000 de metri pătraţi, ceea ce reprezintă o neobişnuit de mare descoperire într-o zonă urbană. Casele găsite aici datează din secolul 1 e.n. şi experţii cred că ele au fost locuite timp de 300 de ani, înainte ca aşezarea să fie abandonată, în urma mai multor incendii. Multe dintre obiectele lăsate de locuitorii care au plecat au fost conservate, transformând arealul într-un ”adevărat mic Pompei în Vienne”, potrivit lui Clement, care face referire la oraşul-stat roman care a fost conservat în mare parte după ce a fost îngropat de cenuşa vulcanică.

 

Între structurile care au supravieţuit parţial se numără o clădire impozantă, numită Casa lui Bachus după podeaua pictată care descria o procesiune a bacantelor (admiratoare ale zeului vinului) şi creaturi pe jumătate bărbaţi – jumătate cai, cunoscute drept satiri. Arheologii cred că această casă a aparţinut unui comerciant bogat. ”Vom putea restaura casa de la pardosealăpână la tavan”, a mai spus Clement.

 

Într-o alta, un mozaic o arată pe Thalia, muza şi zeiţa comediei, care a fost răpită de Pan, zeul satirilor. Ambele pardoseli sunt înlăturate cu mare grijă şi vor fi restaurate, iar specialiştii au în vedere expunerea lor la Muzeul Civilizaţiei Galo-Romane din Vienne, în 2019. Între descoperiri se află o impunătoare clădire publică, care include o statuie a lui Hercule, construită pe locul unei foste pieţe. 

 

Săpăturile, care au început în luna aprilie, erau programate să fie finalizate la mijocul lui septembrie, însă statul francez a prelungir termenul până la sfârşitul anului, pentru a permite realizarea unor noi descoperiri. În următoarele luni, Clement şi echipa sa de 20 de specialişti vor aborda alte părţi ale sitului.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!