Asociația Companiilor Americane din România cere transparență în adoptarea legilor Justiției

0
10

AmCham cere dezbaterea transparentă a pachetului de legi privind justiţia, “pe baza unor politici moderne şi a bunelor practici în domeniu”. Asociaţia consideră că, în România, corupţia rămâne o ameninţare gravă la securitatea naţională şi un obstacol major împotriva dezvoltării ţării.

 

 

 

 

"Este nevoie ca instituţiile statului să acţioneze în parametrii constituţionali, cu respectarea valorilor democratice, prin consultări publice de substanţă şi dialog instituţional constructiv şi în termeni rezonabili pentru toate părţile implicate", spune AmCham într-un comunicat remis presei vineri.

 

Cu referire la pachetul privind justiţia, AmCham cere "dezbaterea transparentă a pachetului de legi privind justiţia, pe baza unor politici moderne şi a bunelor practici în domeniu" şi "asigurarea unei justiţii independente şi eficiente în limitele cadrului constituţional, ferite de ingerinţe partizane, politizare şi enclavizare".

 

Asociaţia mai solicită "implementarea pragmatică a regulilor de bună guvernare, în special în ceea ce priveşte transparenţa şi predictibilitatea la toate nivelurile procesului legislativ" şi "dezvoltarea unui model de ţară multi-generaţional, asumat consensual, pentru o Românie prosperă, cu o identitate vibrantă şi competitivă, valori comune şi domenii de performanţă sustenabilă, o ancoră unitară de stabilitate regională şi europeană şi un partener strategic predictibil şi credibil".

 

AmCham avertizează că toate aceste măsuri sunt necesare în baza unor principii precum echilibrul puterilor în stat, independenţa justiţiei, creşterea capacităţii de bună guvernare şi combaterea corupţiei şi abuzului de putere.

 

În România este nevoie de combaterea corupţiei, "care rămâne o ameninţare gravă şi directă la securitatea naţională şi un obstacol major împotriva dezvoltării României, prin capturarea şi irosirea unor resurse critice în detrimentul proiectelor strategice naţionale de care România are atâta nevoie pentru a recupera decalaje în domenii cheie pentru societate şi economie", mai spune asociația care reprezintă interesele a circa 400 de companii americane care au investit în România peste 20 miliarde de dolari din 1993 până în prezent. 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!