ATAC TERORIST FRANTA. Mii de francezi au iesit pe strazile oraselor, in semn de solidaritate cu victimele atacului asupra publicatiei CHARLIE HEBDO

0
9

Zeci de mii de cetateni francezi au iesit, miercuri seara, pe strazile mai multor orase din Franta. Oamenii au organizat marsuri in semn de solidaritate cu victimele atacului terorist asupra redactiei saptamanalului satiric “Charlie Hebdo”, potrivit unor surse din politie citate de AFP. Peste 5.000 de oameni s-au strans in Piata Republicii din Paris, transmite Mediafax.

UPDATE: „Republica noastră a fost atacată”, a spus, în urmă cu câteva minute, preşedintele francez, Francois Hollande, într-un mesaj televizat de la Palatul Elysee. Hollande a decretat zi de doliu naţional mâine, 8 ianuarie. „Vom face tot ce este necesar pentru a-i prinde pe atacatori”, a mai spus liderul francez, potrivit Gandul.

Pe pancartele participanţilor se putea citi "Eu sunt Charlie" şi "Charb a murit liber".

Marşul a fost organizat la apelul formaţiunilor politice de stânga (Partidul Socialist, Partidul Radical de Stânga, Partidul Comunist, Partidul Stângii, Europa Ecologică a Verzilor).

"Marşul tăcerii este o reacţie la atacul terorist comis la redacţia Charlie Hebdo. Este o iniţiativă a partidelor republicane", a declarat Jean-Christophe Cambadélis, liderul Partidului Socialist.
 

Victor Ponta ii scrie premierului francez

Premierul roman arata, intr-o scrisoare transmisa omologului sau francez, ca a aflat cu profunda indignare si tristete de atacul terorist din Franta. Ponta a mai transmit ca Romania condamna cu fermitate manifestarile teroriste si toate actele de violenta impotriva libertatii de exprimare si a valorilor democratice, potrivit sursei citate.

"Vreau să transmit familiilor victimelor, redacţiei Charlie Hebdo, precum şi poporului francez sincerele mele condoleanţe şi compasiunea poporului român. Gândurile mele se îndreaptă şi spre cei care au fost răniţi în timpul acestui atac nejustificat şi intolerabil, dorindu-le o recuperare rapidă", scrie Ponta.

Cel puţin 12 persoane au murit miercuri într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

Comunitatea internationala a reactionat la atacul terorist asupra redactiei saptamanalului satiric francez “Charlie Hebdo”, in urma caruia cel putin 12 persoane au fost ucise, iar alte cel putin 20 sunt ranite. Presedintele SUA, Cancelarul German, liderul rus, secretarul general al NATO, dar si presedintele si premierul Romaniei au transmis condoleante victimelor atacului si au condamnat cu fermitate manifestarile teroriste.

Procurorul general al Frantei, Francois Molins, a declarat miercuri ca atentatul terorist asupra redactiei saptamanalului francez de satira “Charlie Hebdo” a fost comis de doi indivizi. Intr-o conferinta de presa, Molins a spus ca atacatorii au strigat “Allah akbar” si au afirmat ca “vor sa-l razbune pe profetul Mahomed”.

Procurorul general a furnizat si un nou bilant al atacului: 12 morti, dintre care 8 jurnalisti si 11 raniti, patru dintre acestia grav.

CITESTE SI:

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!