Aviatia franceza, primele lovituri aeriene asupra gruparii teroriste Stat Islamic

0
6

După două săptămâni în care au executat zboruri de recunoaștere, aviația franceză a executat primele lovituri aeriene în Siria, a anunțat duminică președinția franceză, potrivit unui comunicatpreluat de Agerpres.

Operațiunea, întreprinsă „cu respectarea autonomiei noastre de acțiune, în coordonare cu partenerii” din regiune, confirmă determinarea de „a lupta împotriva amenințării teroriste a Daesh”, denumirea în limba arabă a organizației Statul Islamic, comunică Palatul Elysée.

Comunicatul nu conține alte precizări cu privire la operațiune.

„Vom lovi de fiecare dată când securitatea noastră națională va fi în joc”, adaugă președinția franceză, în contextul în care executivul de la Paris a invocat anterior legitima apărare pentru a-și justifica intenția a efectua lovituri aeriene în Siria împotriva Statului Islamic, excluzând însă orice eventuală intervenție terestră.

Având în vedere că „haosul sirian trebuie să-și găsească un răspuns global” și că „populațiile civile trebuie protejate împotriva oricăror forme de violențe, aceea a Daesh și a celorlalte grupări teroriste, dar și împotriva bombardamentelor ucigașe ale lui Bashar al-Assad”, Elysée consideră că, „mai mult ca oricând, urgența este punerea în aplicare a unei tranziții politice”.

Franța este angajată în realizarea acestei tranziții, care ar asocia „elemente ale regimului și ale opoziției moderate”, și va lucra activ în acest scop, împreună cu toți actorii implicați, sprijinindu-l pe emisarul special al ONU în Siria, adaugă comunicatul.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!