Avion PRABUSIT Ucraina. Sistemele de RACHETE care au doborat avionul MH17 provin din Rusia – John Kerry. Convorbirea telefonică ce îi incriminează pe separatisti, AUTENTIFICATA

0
3

O convorbire telefonică între doi şefi rebeli înregistrată de serviciile de securitate ucrainene, ce arată că oamenii din subordinea celor doi lideri au doborât un avion civil, a fost autentificată de experţi americani, a anunţat duminică Ambasada Statelor Unite la Kiev, relatează agentia France Presse, citata de Mediafax.

"Datele audio furnizate presei de către serviciul de securitate ucrainean au fost examinate de experţi ai comunităţii de informaţii care au confirmat că este vorba de conversaţii autentice între lideri separatişti cunoscuţi", a anunţat misiunea diplomatică americană într-un comunicat.

 

CITITI SI: RUSIA: Niciun sistem de rachete Buk nu a trecut frontiera dintre Rusia şi Ucraina. Separatistii ucraineni: Armele noastre nu bat mai sus de 4.000 de metri

 

Potrivit acestui comunicat, teza principală, "bazată pe mai multe elemente", este că "zborul MH17 a fost probabil doborât de o rachetă sol-aer SA-11 (Buk), lansată din teritoriul controlat de separatişti în estul Ucrainei".

 

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au publicat joi seară interceptarea a ceea ce a fost prezentată drept o conversaţie între doi lideri rebeli după examinarea locului prăbuşirii.

"Băieţii de la punctul de control Cernuhin au doborât avionul. S-a dezintegrat în aer", a spus unul dintre ei, "Maiorul".

"Şi atunci?", a întrebat celălalt, "Grecul".

"Este un avion civil în proporţie de 100%" (…).

"Aţi găsit arme?".

"Nu, nimic, doar elemente civile".

"Acte?".

"Există aici un student indonezian".

Această înregistrare a fost precedată de o conversaţie între şeful rebel Igor Bezler, un cetăţean rus care vorbeşte cu colonelul din serviciile secrete militare ruseşti Vasili Gheranin, ofiţerul său de legătură, potrivit Kievului.

"Tocmai am doborât un avion (…) Am plecat să îl căutăm şi să facem fotografii", a spus Bezler.

Prezentând acest elemente, şeful SBU Valentin Nalivaicenko a declarat că este vorba de conversaţii "ale unor ofiţeri din cadrul GRU (serviciul secret militar rusesc) interceptate şi transcrise în baza legii".

 

CITITI SI: Avion PRABUSIT Ucraina. Kievul sustine ca are DOVEZI CLARE ca racheta care a doborat avionul a fost lansata de cetateni rusi. Ucraina acuza rebelii pro-rusi ca au incercat sa distruga dovezi: au mutat 38 de cadavre

 

Sistemele de rachete care au doborat avionul MH17 provin din Rusia  – John Kerry

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat duminica, intr-un interviu acordat postului de televiziune CNN, ca este "clar" faptul ca sistemul de rachete folosit pentru a dobora avionul malaezian in estul Ucrainei provine din Rusia, transmite AFP. Seful diplomatiei americane a denuntat o situatie "groteasca" la locul accidentului si a a afirmat ca dovezile in cazul aeronavei prabusite arata cu degetul catre separatisti, scrie HotNews.ro.

"Este clar ca este vorba despre un sistem care a fost tranferat de Rusia si pus in mainile separatistilor" pro-rusi din Ucraina, a declarat Kerry, citat de AFP.

Kerry a subliniat ulterior, pentru postul NBC, ca exista "dovezi circumstantiale extraordinare" in cazul aeronavei prabusite care arunca responsabilitatea pentru catastrofa aviatica de joi asupra Rusiei si a separatistilor pro-rusi, fara sa ii acuze insa direct de lansarea rachetei.

Seful diplomatiei americane a citat, in aceasta privinta, faptul ca SUA "stiu" de unde a plecat racheta, pe baza imaginilor  din satelit,  si ca "stim traiectoria, stim (de asemenea – n.red.) ora", a afirmat Kerry, amintind totodata de conversatiile separatistilor de pe retelele de socializare.

"Stim cu siguranta ca Ucraina nu dispunea de un asemenea sistem (baterie de rachete) in zona aceea la acel moment. Iar asta arata clar cu degetul catre separatisti", a declarat Kerry la CNN.

"Ceea ce se intampla este cu adevarat grotesc", a continuat John Kerry la NBC, adaugand ca "este ceva ce intră în contradicţie cu tot ceea ce preşedintele (Vladimir Putin – n.red) şi Rusia au spus că vor face".

Oficialul american a dat drept exemplu cazul "soldatilor separatisti in stare de ebrietate care ingramadeau cadavrele in camioane, sustragand corpurile si dovezile de la fata locului". "Rusia trebuie sa faca ceva si sa faca diferenta in acest caz", a adaugat Kerry.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!