Barack Obama: Rusia are obligatia de a facilita accesul la locul avionului prabusit. Moscova are O INFLUENTA EXTRAORDINARA, A ANTRENAT SEPARATISTII SI LE-A OFERIT ARMAMENT

0
5

Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat ca Rusia trebuie sa-si exercite influenta pe care o are asupra separatistilor din estul Ucrainei pentru a facilita accesul la locul prabusirii avionului malaysian. Liderul de la Casa Alba a subliniat ca prefera gasirea unei solutii politice la criza din Ucraina, conform Mediafax.

"Au trecut deja patru zile de la doborârea avionului malaysian. Inimile noastre sunt îndurerate din cauza vieţilor pierdute, iar gândurile noastre sunt la familiile victimelor", a declarat Barack Obama.

"Prioritatea este recuperarea corpurilor celor pierduţi şi trebuie să înţelegem ce s-a întâmplat, adevărul trebuie să se afle", a spus Obama, notând că separatiştii proruşi continuă să împiedice accesul la locul dezastrului, trăgând focuri de armă şi mutând cadavrele victimelor.

"Mutarea cadavrelor este o insultă pentru cei care au pierdut rude apropiate şi pentru lumea civilizată", a continuat preşedintele SUA.

"Rusia are o influenţă extraordinară, Rusia a antrenat separatiştii, le-a oferit armament, inclusiv sisteme antiaeriene; dată fiind influenţa, Rusia trebuie să îi convingă pe separatişti să coopereze în investigaţie", a adăugat Obama.

"Preşedintele Vladimir Putin a promis că va exercita influenţă. Cuvintele lui Putin trebuie însoţite de fapte", a subliniat liderul american, explicând că preferă în continuare găsirea unei soluţii diplomatice la criza din Ucraina.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur şi avea la bord 298 de pasageri şi membri ai echipajului. Toate persoanele aflate la bord au murit.
 

Obama, despre separatistii prorusi: Ce incearca sa ascunda?

Presedintele Obama i-a invinovatit, totodata, pe separatistii din estul Ucrainei ca inlatura dovezile si cadavrele de la locul unde s-a prabusit avionul Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, conform ziare.com.

"Trebuie sa ne intrebam ce incearca sa ascunda? (…) Aceasta este o insulta la adresa celor care au pierdut persoane dragi", a spus Obama, intr-un discurs la Casa Alba.

Presedintele american a aratat ca principala preocupare a comunitatii internationale este recuperarea cadavrelor si aflarea adevarului, in vreme ce principala preocupare a Rusiei trebuie sa fie sa convinga separatistii sa permita anchetatorilor internationali sa-si desfasoare activitatea la locul prabusirii aparatului de zbor.

"Rusia a sprijinit separatistii care controleaza zona si continua sa blocheze ancheta… atunci cand s-au apropiat anchetatorii, au deschis focul", a explicat Obama, subliniind ca "trebuie sa ne asiguram ca adevarul se afla".

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!