Barack OBAMA: SUA nu se angajeaza într-un nou RAZBOI RECE cu RUSIA

0
8

Preşedintele american Barack Obama a anunţat marţi noi sancţiuni economice americane împotriva Rusiei, acuzată că destabilizează estul Ucrainei, şi a subliniat că Washingtonul nu s-a angajat într-un "nou Război Rece"cu Moscova. Statele Unite au adoptat marţi noi sancţiuni financiare împotriva Rusiei pentru rolul ei în criza din Ucraina, relateaza Mediafax.

 

"Astăzi, Statele Unite impun noi sancţiuni vizând sectoarele-cheie ale economiei ruse: sectorul energetic, armamentul, finanţele", a declarat Obama, sâlutând măsurile similare luate de Uniunea Europeană.

 

"Blocăm exporturile de anumite bunuri şi tehnologii cu destinaţia către sectorul energetic rus. Extindem sancţiunile noastre împotriva unor bănci şi grupuri din domeniul apărării. Suspendăm în mod oficial creditele şi finanţările pentru proiecte de dezvoltare în Rusia", a precizat preşedintele american.

 

Întrebat cu privire la un posibil nou Război Rece, Obama a respins această posibilitate. "Nu, acesta nu este un nou Război Rece. Aceasta este o problemă foarte specifica legată de atitudinea Rusiei, care refuză să recunoască că Ucraina poate urma o cale proprie", a afirmat el.

 

CITITI SI: Uniunea Europeană adoptă noi SANCTIUNI împotriva unor oameni de afaceri apropiaţi de Vladimir PUTIN

 

"Astăzi, Rusia se izolează din nou, fapt ce reprezintă un pas înapoi, după decenii de progrese reale", a declarat Obama, adăugând că "acest lucru nu era inevitabil. Aceasta este o alegere pe care Rusia preşedintele (rus Vladimir) Putin au făcut-o".

 

Recent, Trezoreria americană a anunţat că Statele Unite au adoptat marţi noi sancţiuni financiare împotriva Rusiei pentru rolul ei în criza din Ucraina, plasând pe lista neagră americană trei bănci ruseşti. Statele Unite le interzic americanilor să efectueze anumite tranzacţii cu VTB, a doua bancă din Rusia, cu Banca Moscovei, care este una dintre filialele sale, şi cu Banca Agricolă rusească, principalul creditor al agriculturii Rusiei.

 

Sancţiunile americane vizează, de asemenea, un grup de şantiere navale care se ocupă de construcţia de submarine şi tancuri petroliere.

 

La rândul ei, Uniunea Europeană a adoptat marţi, pentru prima dată, o importantă serie de sancţiuni economice contra Rusiei, pentru a-l constrânge pe preşedintele Vladimir Putin să nu mai susţină acţiunile destabilizatoare din Ucraina.

 

Sanctiunile vizează blocarea accesului la pieţele financiare europene, interzicerea vânzărilor de armament, comerţul cu tehnologii sensibile şi cu bunuri de uz militar şi civil. În plus, Bruxellesul a decis blocarea activelor a patru oameni de afaceri ruşi apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, acuzaţi că beneficiază de anexarea Crimeei.

 

În opinia lui Obama, faptul că europenii, care au legături strânse cu Rusia, au adoptat aceste măsuri demonstrează că "răbdarea Europei faţă de preşedintele Putin, ale cărui cuvinte nu sunt urmate de fapte, scade".

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!