Belarusul propune asocierea Rusiei la Parteneriatul Estic

0
7

Belarusul pledeaza pentru asocierea Federatiei Ruse la Parteneriatul Estic, pentru prevenirea aparitiei unor noi linii de divizare a Europei, a afirmat, miercuri, ministrul Belarus de Externe, Vladimir Makei, la Bruxelles, in cadrul unei reuniuni la nivel de ministri, conform RIA Novosti, citata de Mediafax.

În discursul pe care l-a susţinut în sesiunea plenară, Makei a subliniat asupra "necesităţii armonizării diverselor procese de integrare şi asocierii unor terţe ţări, în primul rând Rusia, la activităţile Parteneriatului Estic, cu scopul de a împiedica apariţia unor noi linii de împărţire în regiune", a declarat şeful diplomaţiei belaruse, citat într-un comunicat.

Reuniunea, la nivel de miniştri, a abordat situaţia de la ultimul summit al ţărilor participante, la Vilnius, în noiembrie 2013, şi dezvoltarea acestui program în contextul situaţiei din Europa de Est şi a acordurilor de asociere semnate între timp de către Republica Moldova, Ucraina şi Georgia cu Uniunea Europeană (UE).

Miniştrii au abordat totodată pregătirile în vederea celui de-al patrulea summit al Parteneriatului Estic prevăzut pe 22 mai 2015 la Riga, în Letonia.

Parteneriatul Estic, lansat la summitul european de la Praga, în mai 2009, este un program conceput de către UE pentru şase state din Europa de Est şi Caucaz, şi anume Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Programul nu prevede aderarea acestora la UE, ci o apropiere politică şi economică.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!