Bestsellerurile „Inocenții“ și „Viața începe vineri“ de Ioana Pârvulescu – noi traduceri în Europa

0
9

Bestsellerul Inocenții de Ioana Pârvulescu, apărut la Editura Humanitas anul trecut, în noiembrie, va fi tradus în limba germană la cunoscuta Editură Zsolnay din Viena.

Inocenții, una dintre cele mai bine vândute cărți Humanitas ale anului și bestseller Gaudeamus 2016, este cel de-al treilea roman al Ioanei Pârvulescu după Viața începe vineri și Viitorul începe luni. Lăudat de critica literară și extrem de bine primit de cititori, Inocenții confirmă succesul primelor romane ale Ioanei Pârvulescu.

În același timp, romanul Viața începe vineri, distins cu Premiul Uniunii Europene pentru literatură, apărut deja în peste zece limbi europene, apare acum și în limba slovenă la Editura Založba Pivec, în traducerea lui Aleš Mustar și va fi lansat, în prezența autoarei, la sfârșitul lunii august a acestui an.

„Trecutul şi-a găsit în Ioana Pârvulescu o admirabilă romancieră. După Viața începe vineri (2009) şi Viitorul începe luni (2012), diptic narativ care este, după cum l-am numit, un fel de suită retro a Bucureştiului, desfăşurată în oglinda timpului, Ioana Pârvulescu face în acest nou roman o declaraţie de dragoste Braşovului, mai exact oraşului de altădată. […] Amintiri dintr-o copilărie urbană, destine şi istorii de familie din război sau de viaţă privată, istoria unui oraş aflat sub vremuri – toate aceste forme de naraţiune personalizată arată şi cele trei mari teme/suprapersonaje ale cărţii: casa, familia şi istoria. De altfel, romanul acesta de familii se deschide chiar cu imaginea casei de pe strada Sfântu Ioan, devenită Maiakovski, devenită iarăşi Sfântu Ioan, casă care adăposteşte cele trei generaţii ale familiei naratoarei. Precum arborele genealogic care-şi întinde ramurile şi rădăcinile în toate părţile, o astfel de casă adună în camerele sale, deopotrivă în diacronie şi-n sincronie, mai multe familii crescute unele din altele prin sânge sau prin alianţe.“ – Marius Chivu, Dilema Veche.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!