BOYHOOD – 12 ANI DE COPILĂRIE

0
25

Marele câştigător al Globurilor de Aur care au avut loc duminică este Boyhood / 12 ani de copilărie, care a luat trei dintre cele mai importante premii – pentru cel mai bun film (dramă), cel mai bun regizor (Richard Linklater) şi cea mai bună actriţă în rol secundar (Patricia Arquette).

 

Boyhood este, în primul rând, un curajos experiment cinematografic: scenaristul şi regizorul Richard Linklater a filmat la el timp de 12 ani, din 2002 până în 2014, urmărind copilăria şi adolescenţa lui Mason, interpretat de remarcabilul Ellar Coltrane. Practic, vedem cum acesta creşte, de la 6 la 18 ani, într-o familie destrămată, în care mama (Patricia Arquette) îşi împarte timpul între creşterea celor doi copii (Mason are o soră, în rolul căreia regizorul a distribuit-o pe fiica sa, Lorelei Linklater) şi o carieră academică. Tatăl copiilor (Etahn Hawke) apare şi el la un moment dat şi, treptat, ocupă un loc important în viaţa băiatului.

 

În afară de faptul că părinţii sunt divorţaţi, copilăria lui Mason este una absolut obişnuită. Însă, în ciuda lipsei unor întorsături de situaţie, Boyhood e o experienţă cinematografică foarte plăcută. Linklater e un fin observator care face ca cele mai banale aspecte ale vieţii să fie interesante, fără a apela la trucuri evidente şi bazându-se în primul rând pe jocul actorilor şi pe realismul situaţiei (multe dintre scenele din film sunt improvizate).

 

Regizorul a încercat ceva similar cu seria Before Sunset – Before Sunrise – Before Midnight, în care a urmărit aceleaşi personaje (interpretate de Etahn Hawke şi Julie Delpy) pe o perioadă de aproape 20 de ani, dar cu Boyhood a mers şi mai departe. Însă dincolo de a fi un experiment, Boyhood e un film în adevăratul sens al cuvântului, iar Globurile de Aur obţinute duminică (plus Ursul de Argint obţinut de Linklater la Berlin anul trecut) nu sunt decât o avanpremieră la premiile pe care o să le obţină la Oscaruri, peste o lună.

 

Boyhood / 12 ani de copilărie este distribuit în România de RoImage 2000 şi poate fi văzut pe marile ecrane din 6 februarie 2015. (R.B.)

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!