Budapesta va finanta renovarea memorialului secuilor din Siculeni

0
9

Guvernul de la Budapesta va finanta renovarea memorialului secuilor din Siculeni (jud. Harghita), potrivit unui anunt facut de secretarul de stat pentru comunitatile maghiare din afara tarii, transmite Hotnews.

Executivul Ungariei va aloca 53.300 de euro pentru acest proiect, a declarat Arpad Janos Potapi, cu ocazia comemorarii a 251 de ani de la masacrul secuilor, in 7 ianuarie 1764, de catre trupele imperiale austriece.

Potapi a sustinut ca secuii au luptat pentru auto-determinare si autonomie inca de acum doua secole si jumatate si continua sa o faca si astazi, in conditiile in care autonomia este un cadru si o pre-conditie a supravietuirii lor ca si comunitate.

"De aceea guvernul Ungariei sustine dreptul inalienabil al secuilor la autonomie", a declarat el.

Potrivit Agerpres, locuitorii din Siculeni au fost ucisi pentru ca au refuzat sa se inroleze in trupele imperiale austriece. In zorii zilei de 7 ianuarie 1764, 1.350 de soldati austrieci au inconjurat satul Siculeni, iar doua tunuri au deschis focul asupra localitatii.

Ulterior, soldatii au intrat in satul bombardat si i-au macelarit pe toti cei care le-au iesit in cale, inclusiv femei si copii.

Cifrele oficiale ale vremii estimeaza la 200 numarul mortilor, dar procurorul militar trimis pentru investigarea evenimentelor a avansat o cifra mai mare, sustinand ca e vorba probabil de cel putin 400 de victime. Pe locul macelului a fost ridicat un monument in memoria celor masacrati.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!