CADRUL JURIDIC pentru implementare Acordului Romania-SUA privind SCUTUL de la DEVESELU a fost FINALIZAT. Operaţionalizarea bazei militare va incepe în cursul anului 2015

0
8

MAE salută finalizarea, marţi, a cadrului juridic de implementare a Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, eveniment care facilitează operaţionalizarea bazei militare din România în cursul anului 2015. Cadrul juridic a fost finalizat prin semnarea la Bucureşti a ultimelor trei Aranjamente de Implementare a Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în România, intrat în vigoare la 23 decembrie 2011, informează MAE, relateaza Mediafax.

 

Cele trei documente, semnate de către co-preşedinţii Comitetului Mixt româno-american, reglementează primirea de informaţii actuale referitoare la operaţiunile de apărare antirachetă, aspecte legate de protecţia mediului, precum şi stabilirea unei poziţii de ofiţer de legătură al României în cadrul Comandamentului Forţelor SUA în Europa, precizează Ministerul de Externe.

 

CITITI SI: SUA au testat sistemul antiracheta Aegis de tip terestru, care va fi parte a scutului antiracheta de la Deveselu

 

Ministerul Afacerilor Externe "îşi exprimă satisfacţia faţă de ritmul susţinut al demersurilor pentru implementarea Acordului, fapt ce a permis finalizarea cadrului juridic necesar înaintea termenului stabilit iniţial", subliniind că acest aspect înlesneşte operaţionalizarea Facilităţii antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu în cursul anului 2015.

 

Totodată, MAE reiterează natura exclusiv defensivă a sistemului antirachetă şi conformitatea utilizării sale cu prevederile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, aşa cum reiese din prevederile Acordului din 2011.

 

CITITI SIScutul antiracheta de la Deveselu va fi OPERATIONAL în 2015. Sursele de finanţare sunt asigurate – Bogdan Aurescu

 

România va participa la scutul american antirachetă amplasat în Europa în Faza a II-a. Scutul are ca obiectiv extinderea protecţiei aliaţilor NATO prin operaţionalizarea unei noi generaţii de interceptori SM3-IB (care să poată fi lansaţi de la sol), amplasaţi la Deveselu.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!