CE respinge solicitarea Bucurestiului privind suplimentarea bugetului Apararii

0
7

Bruxellesul respinge solicitarea Bucurestiului privind suplimentarea bugetului Apararii. Romania a cerut o crestere a bugetului privind domeniul defensiv cu 0,3% din PIB, echivalentul a 2,1 miliarde de lei.

"În ciuda discuţiilor ce au avut loc anul trecut la nivelul Ecofin (Consiliul miniştrilor de Finanţe – n.r.), Comisia a refuzat să accepte o soluţie referitoare la cheltuielile suplimentare de apărare în cadrul discuţiilor referitoare la deficitul bugetar aferent anului curent, deşi avem o graniţă lungă cu Ucraina", a declarat într-un comunicat ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, potrivit Mediafax.

Liderii partidelor politice şi preşedintele Klaus Iohannis au semnat în urmă cu două săptămâni, la Palatul Cotroceni, un acordul politic care prevede ca, începand din 2017, Apărarea va primi cel puţin 2% din PIB vreme de 10 ani.

Din bugetul total al Ministerului Apărării de aproximativ 9 milliarde lei, circa 3 miliarde lei sunt alocate forţelor terestre, 2,7 miliarde lei forţelor aeriene şi 1,1 miliarde lei forţelor navale.

Vâlcov a anunţat miercuri şi că a solicitat Ecofin, în numele României, reevaluarea pe o perioadă de patru ani a calendarului pentru MTO ( Medium Term Objective – obiectivul bugetar pe termen mediu, n.r.).

Ministrul a menţionat că toate statele membre trebuie să beneficieze de un tratament corect şi echitabil.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!