Cel de-al 10-lea acord cu FMI, blocat in vara anului trecut, expira sambata

0
8

Cel de-al 10-lea acord cu FMI, blocat încă din luna iulie anul trecut, fiindcă nu s-a ajuns la un acord privind modificările fiscale, expira sâmbătă 26 septembrie, scrie Agerpres. Acordul în derulare este unul de tip preventiv, cu o valoare de două miliarde de euro, dar nu a fost accesat niciodată.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat FMI, de la declanșarea crizei economice, în 2009.

Aranjamentul a fost încheiat în septembrie 2013 pentru 24 de luni și urmează să expire în 26 septembrie 2015.

Blocat

Reprezentanții Comisiei Europene au declarat, în vara acestui an, că acordul cu România este deraiat din cauza relaxării financiare adoptate. 'Acest lucru nu ne împiedică să încheiem un nou acord cu creditorii', a subliniat ministrul Finanțelor.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri, după modificarea Codului Fiscal în Parlament, că un acord cu FMI, BM și CE are efecte pozitive, fără a implica tragere de fonduri. 'România nu are nevoie de niciun dolar și niciun euro împrumut de la Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, dar acorduri cu instituțiile internaționale, într-o perioadă frământată pentru regiune și pentru Europa, eu, personal, cred că sunt un lucru bun, însă decizia va fi luată la nivel politic", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta: Romania nu mai are nevoie de bani de la FMI si CE

Pe de altă parte, reprezentantul rezident al FMI în România și Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat, recent, că, pentru încheierea unui nou acord, România trebuie să solicite instituției financiare internaționale acest lucru și apoi se va analiza tipul de acord care se poate încheia.

"Trebuie să primim o solicitare și apoi vom discuta cu Guvernul toate opțiunile posibile", a explicat Tolosa. El a adăugat că o misiunea tehnică a FMI va veni la București, în octombrie, însă nu va fi o misiune de evaluare ci una tehnică cu privire la bugetul pe 2016.

Ce se va întâmpla

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat pentru Bloomberg, că România intenționează să demareze discuțiile cu creditorii internaționali pentru un nou acord de asistență încă din acest an, astfel încât acesta să intre în vigoare în 2016. În opinia sa, acordul este necesar pentru a proteja finanțele României împotriva șocurilor de pe piață.

'România se poate descurca singură și nu avem nevoie de finanțare de la FMI dar ar fi o idee bună să avem un tip de acord flexibil ca o măsură de siguranță împotriva turbulențelor de pe piață. Costurile de finanțare sunt foarte mici în prezent dar nu poți ști niciodată', a declarat Eugen Teodorovici.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!