Cele 750 de milioane de dolari au fost scoase din Moldova prin intermediul unei banci detinute de doi oligarhi ucraineni, releva raportul Kroll

0
8

Cele 13,7 miliarde de lei (aproximativ 750 milioane de dolari) scoase din bancile din Republica Moldova au trecut prin conturile unei banci detinute de doi dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ucraina. Datele apar in raportul companiei americane Kroll cu privire la dosarul denumit “Furtul Secolului” in Moldova, de unde au disparut 750 de milioane de dolari.

Suma de bani – 750 de milioane de dolari sau 13,7 miliarde de lei – a fost scoasa din sistemul bancar moldovenesc prin conturile a cinci firme off-shore de la Privatbank din Riga, Letonia, potrivit EurActiv.

Sucursala letona este o subsidiara a grupului bancar Privatbank din Ucraina, aflat sub controlul miliardarilor Igor Kolomoiski si Ghennadi Bogoliubov. Cei doi ocupa locurile trei si patru in ultimul clasament Forbes ai celor mai bogati oameni de afaceri din Ucraina.

Recent, presedintele Parlamentului de la Chisinau a publicat raportul societatii americane Kroll cu privire la dosarul denumit “Furtul Secolului” – o ancheta asupra disparitiei din sistemul bancar moldovenesc a 750 de milioane de dolari.

CITESTE SI: Parlamentul de la Chisinau publica Raportul Kroll despre furtul a 750 milioane de dolari. Omul de afaceri Ilan Shor ar fi principalul beneficiar

Documentul mentioneaza existenta unui transfer catre firme offshore, prin intermediul unor SRL-uri necunoscute, principalul nume in jurul caruia se invart tranzactiile fiind al omului de afaceri Ilan Shor.

In raport apar numele unor actuali sau fosti demnitari moldoveni, precum fostul presedinte Petru Lucinschi sau fosti sefi ai vamilor si Aeroportului Chisinau, dar si numele unor cetateni rusi.

Expertii Krol au constatat, dupa analizarea datelor din sistemul Swift, ca banii au fost transferati din conturile companiilor moldovenesti Danmira SRL, Caritas Group, Contrade SRL, Voximar Com SRL si Davema Com SRL de la Banca Sociala, catre conturile a cinci firme off shore de la sucursala letona a Privatbank: Royalport Ltd, United Technologies LP, Vercell Solutions LP, Expovision Logistics LP si Danley Impex LP.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!