CExN al PSD va valida miercuri candidaturile la presedintia PSD

0
11

Comitetul Executiv National (CExN) al PSD va anunta miercuri lista candidatilor la functia de presedinte al formatiunii, o cursa in care s-au inscris . Liviu Dragnea, Serban Nicolae si Daniel Savu.

"Am primit la Comisia Electorala Centrala a PSD cele trei candidaturi – este vorba de cea a domnului Liviu Dragnea, Serban Nicolae si Daniel Savu", a declarat Florin Iordache, marti seara, citat de Agerpres.

Miercuri, in sedinta CExN, de la ora 16,00, va fi prezentat raportul intocmit de Comisia Electorala Centrala a partidului privind candidaturile, urmand ca acestea sa fie validate. Iordache a precizat ca regulamentul partidului prevede ca o organizatie judeteana sa dea numai o singura recomandare unei singure persoane, dar ca, in sedinta CExN de miercuri, este posibil sa se accepte o derogare de la aceste reguli daca va fi necesar.

Pentru a candida, doritorii au trebuit să indeplinească trei conditii: o declaratie pe propria raspundere, recomandare din partea organizatiei judetene si minim patru recomandari din partea altor organizatii judetene.

De asemenea, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti ca in sedinta CExN ar putea fi adoptate si cateva principii de modificare a statutului partidului.

"Pe ordinea de zi a CExN va fi aprobarea normei de reprezentare la Congres, respectiv cu cati reprezentanti participa fiecare organizatie, cateva principii de modificare a Statului, urmand ca la CExN din 12 octombrie sa se aprobe forma finala a Statutului, validarea sau invalidarea unor candidaturi si alte chestiuni de organizare a evenimentului din 11 octombrie si a Congresului', a spus Dragnea.

***

PSD are un nou regulament pentru alegerea președintelui, regulament votat la ședința din 21 septembrie, de către Comitetul Executiv Național: liderul partidului este ales prin votul tuturor membrilor care doresc să participe, teoretic fiind vorba despre aproximativ 500.000 de social-democrați.

Acest regulament se va aplica pe 11 octombrie, la congresul PSD, când va fi ales noul președinte al formațiunii.

Scrutinul intern de alegeri se va organiza simultan in toate organizatiile locale (comunale, orasenesti, municipale, centre de votare la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti, Diaspora si Republica Moldova), in data de 11 octombrie 2015, intre orele 8.00 – 20.00, scrie Hotnews.

Comisia Electorala Centrala va centraliza procesul verbal al scrutinului intern pentru alegerea Presedintelui PSD si il va inainta Congresului PSD, pentru a valida rezultatul scrutinului intern de alegeri si pentru a se anunta Presedintele PSD.

Părerea lui Iliescu

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a declarat foarte mirat de acest sistem unic în lume:

"Cum pot să voteze toți membrii de partid? Practica din toate partidele lumii și din istoria noastră – de aceea se convoacă congrese – pentru că membrii deleagă niște oameni cu un mandat și acolo în congres deliberează și se pronunță", a explicat Iliescu, la lansarea volumului autobiografic "Destinul unui om de stânga".

"Sistemul acesta… Ceaușescu încercase cândva să facă un fel de recensământ național. Ca toți să voteze, de la oraș și sat pentru tovarășul Ceaușescu. Deci nu știu cum anume practic, tehnic se face așa ceva. De aceea se convoacă congrese, pentru că delegații vin cu un mandat din partea membrilor și deliberează", a mai spus Iliescu, citat de Agerpres.

"Eu sunt rupt de activitatea practică, concretă a conducerii de partid. Nu știu cum gândesc acest lucru (reprezentanții conducerii PSD — n.r.). Poate au o tehnică gândită, eu nu știu, nu o percep și nu o înțeleg", a susținut Iliescu.

Deși la susținut pe Dragnea la alegerile pentru șefia interimară, acum, fostul președinte spune că nu va sprijini pe nimeni. Mai mult, se pare că Iliescu își pregătește o intervenție critică: "La congres voi spune mai mult", a precizatel, pentru Agerpres.

CITIȚI ȘI: Iliescu, despre noul sistem de alegere a sefului PSD: Peste tot in lume voteaza delegatii

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!