Christine Lagarde (FMI): Am fost caricaturizata in Charlie Hebdo si am suras la vremea respectiva

0
7

Atentatul terorist comis asupra redactiei pariziene a saptamanalului satiric “Charlie Hebdo” a fost comemorat, miercuri, la New York, Washingtom si Montreal. Oamenii s-au adunat pe strazi pentru a denunta atacul impotriva libertatii presei, potrivit Hotnews.

La Washington, printre cei 300 de manifestanti se afla Christine Lagarde, directoarea FMI, venita pentru a-si exprima “solidaritatea cu compatriotii ei si simpatia sa pentru victime”.

Suntem toti inca in stare de soc”, a declarat ea, evocand acesti “caricaturisti care ne-au insotit viata cotidiana in atatia ani. Eu am fost caricaturizata de Cabu si am suras la vremea respectiva”.

Manifestatia in fata Newseum, muzeu consacrat presei in capitala americana, a fost organizata de un francez expatriat, Olivier Roumy, care “a trait atentatele din 11 Septembrie in SUA, asa cum astazi traim un 11 Septembrie francez”, a declarat el pentru AFP.

Inainte ca numele victimelor sa fie citite, Nihad Awad, director executiv al Consiliului relatiilor americano-islamice, a afirmat ca evrei, crestini si musulmani 'sunt uniti toti impotriva tiraniei'.

La New York, in pofida unei temperaturi de – 20 de grade Celsius, mai multe sute de persoane, in mare majoritate francezi, au cantat Marseillaise, scandand apoi “Charlie, Charlie” in Union Square.

Ambasadorul Frantei la ONU, Francois Delattre, si consulul Frantei la New York, Bertrand Lortholary, erau prezenti.

“Cum sa nu plangi?”, a declarat printre lacrimi Pacale Padiou, o frantuzoaica venita impreuna cu fiul sau de 16 ani si cu sotul ei. “Nu mai avem dreptul sa ne exprimam ? Trebuie sa fim ucisi pentru asta?

In Canada, la Montreal, Quebec si Winnipeg, sute de persoane si-au exprimat de asemenea solidaritatea cu victimele.

Drapelele au fost coborate in berna pe mai multe edificii publice, precum primaria din Montreal si Adunarea nationala din Quebec.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!