Codruta Kovesi: Parlamentul nu trebuie sa mai blocheze activitatea DNA

0
23

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a declarat pe 28 ianuarie 2015 că este necesară modificarea legislației astfel încât Parlamentul să nu mai poata bloca cererile de arestare preventivă a parlamentarilor. Kovesi a precizat că o altă chestiune problematică este reprezentată de faptul că Parlamentul nu motivează niciodată respingerea cererilor în care sunt vizați membrii săi, informează Hotnews.


Într-o intervenție telefonică la B1TV, șefa DNA Laura Codruța Kovesi a declarat că "nu este normal ca un vot politic să blocheze o acțiune judiciară" și că "orice control al activității pe care procurorii DNA o desfășoară se realizează printr-un control al instanțelor de judecată", lucru surprins dealtfel și în raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

 

CITȚI ȘI: Directia Nationala Anticoruptie: Raportul MCV reconfirma activitatea institutiei


"Sunt doua chestiuni de dificultăți pe care raportul le suprinde. Prima, solicitarile DNA de ridicare a imunității unor parlamentari care au calitate de ministru sau nu. Aici raportul a reținut că în cursul anului 2014 au fost situații în care anchetele DNA au fost blocate din lipsa acestui aviz. Au fost situații în care Parlamentul a răspuns pozitiv la unele solicitări ale DNA privind cereri de arestare preventivă a unor parlamentari sau, dimpotrivă, cereri care ne-au fost respinse", a mai adăugat Kovesi.

Procurorul șef al DNA a precizat că instituția pe care o conduce urmează să facă public "raportul de activitate pe 2014 în care apar și câteva concluzii privind necesitățile materiale și umane pentru ca instituția să funcționeze mai bine".
 

Comisia Europeană precizează, în raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiția românească, adoptat miercuri, că România a făcut progrese în justiție și în privința luptei anticorupție deși Parlamenul este încă reticent în fața deciziilor justiției și nu respectă cererile acesteia. Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat că România ar trebui să nu iasă din MCV, deoarece acest mecanism se bucură de încrederea și susținerea populației românești.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!