Comisarul european pentru justitie: Aproximativ 6.000 de europeni s-au alaturat jihadistilor din Siria

0
8

Între 5.000 și 6.000 de europeni, printre care 1.450 de francezi, au plecat în Siria pentru a se alătura jihadiștilor care luptă contra regimului condus de Bashar al-Assad, potrivit estimării comisarului european pentru justiție, Vera Jourova, citată de AFP.

 

Jourova explică, într-un interviu acordat Le Figaro și citat de Agerpres, că accentul trebuie pus ''mai mult pe prevenire, decât pe represiune”,  pentru a limita numărul plecărilor de potențiali jihadiști europeni în Siria.

 

''Vrem ca schimbul de informații să se intensifice între Europol și Eurojust. Acest schimb trebuie să devină sistematic și automat'', a spus comisarul european pentru justiție, care a adăugat că este necesară crearea de ''echipe de investigații comune pentru ca procurorii și polițiștii din mai multe țări ale Uniunii Europene să poată lucra împreună''.

 

Vera Jourova s-a declarat favorabilă creării postului de procuror european. ''Într-o primă fază, Parchetul european va fi specializat doar în domeniul fraudelor financiare în dauna bugetului UE. Ulterior, vom putea lua în calcul extinderea prerogativelor sale la criminalitatea organizată transfrontalieră, de exemplu la traficul de persoane'', a explicat comisarul european pentru justiție.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!