Comisia Europeana lansează procedura de INFRINGEMENT împotriva României

0
5

Comisia Europeana (CE) a lansat, astăzi, un infringement împotriva României din cauza unor bariere “nejustificate” în calea exporturilor de gaze, potrivit unui comunicat al institutiei. Bucurestiul are la dispozitie doua luni pentru reglementarea situatiei, pentru a evita o trimitere în fata Curtii de Justitie a UE (CJUE), conform stiripesurse.

Întrucât producatorii din România sunt obligati sa acorde prioritate vânzarilor pe piata interna, iar tranzactiile cu gaze trebuie supuse unor controale prealabile si aprobarii, Comisia considera ca cadrul juridic actual din România creeaza bariere nejustificate în calea exporturilor de gaze din România si solicita eliminarea acestor bariere”, se arata în comunicatul CE.

Comisia considera ca, prin crearea de bariere în calea liberei circulatii a marfurilor în cadrul pietei interne, România îsi încalca obligatiile în temeiul articolelor 35 si 36 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si în temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna în sectorul gazelor naturale.

Cererea Comisiei are forma unui aviz motivat (infringement).

Executivul European precizeaza ca, în absenta unui raspuns satisfacator în termen de doua luni, poate trimite România în fata CJUE.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!