Comisia juridica din Senat aproba amanarea intrarii in vigoare a Codului de procedura civila

0
9

Membrii Comisiei juridice a Senatului au adoptat marti, 28 august, in unanimitate, un raport de admitere la Ordonanta de urgenta 44/2012 care modifica legea pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila in sensul amanarii termenului de aplicare pana la 1 februarie 2013, informeaza Mediafax.

Prin Legea 76/2012 se propusese ca noul Cod de procedura civila sa intre in vigoare la data de 1 septembrie 2012.

 

Guvernul a explicat in expunerea de motive ca prorogarea termenului este necesara deoarece pentru reusita reformei este extrem de importanta pregatirea temeinica a intrarii in vigoare a noii reglementari: asigurarea fondurilor necesare, a resurselor umane, a infrastructurii, asimilarea legislatiei de catre profesionistii dreptului.

"Sistemul judiciar a reclamat insuficienta timpului necesar asimilarii noilor reglementari", se mai arata in documentul citat.

Potrivit documentului citat, in conditiile in care reforma si modernizarea justitiei civile "nu pot avea succes", se impune prorogarea termenului de intrare in vigoare a Codului de procedura civila.

Executivul mai explica faptul ca vacanta judecatoreasca a fost de natura sa intarzie finalizarea masurilor de pregatire necesare aplicarii Codului.

In expunerea de motive se mai mentioneaza ca reprezentantii CSM au semnalat imposibilitatea ocuparii posturilor vacante in sistemul justitiei pana la data de 1 septembrie, in conditiile in care finantarea acestor posturi este conditionata de rectificarea bugetara.

"Potrivit estimarilor studiilor de impact pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri, realizate, in mod independent, la solicitarea Ministerului Justitiei, precum si a estimarilor efectuate la nivelul fiecarei curti de apel, va fi necesar un numar suplimentar consistent atat de judecatori, cat si de personal auxiliar de specialitate si personal-suport, pentru care, la acest moment, nu poate fi inca sustinuta finantarea", se precizeaza in expunerea de motive.

Proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta 44/2012 pentru modificarea art.81 din Legea 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedura civila urmeaza sa fie dezbatut in plenul Senatului in calitate de prima camera sesizata.