Comisia paseaza aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen: Sa decida Consiliul European

0
11

Dupa ce au tinut Romania si Bulgaria in afara Schengen pentru o perioada indelungata de timp, desi atat la Bucuresti, cat si la Bruxelles, factorii politici erau de acord ca cele doua state sunt pregatite sa adere, acum Comisia Europeana pare sa-si schimbe atitudinea.

Executivul comunitar pare sa pregateasca acum aderarea Bucurestiului si a Sofiei la Schengen. Cel putin asa a transmis joi Comisia Europeana, punctand ca decizia finala e una politica, urmand a fi luata in Consiliul European.

 

Atat Romania cat si Bulgaria indeplinesc pe deplin criteriile pentru a deveni membre ale spatiul Schengen, a declarat joi purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene.

 

Acum nu mai este o decizie a Comisiei. Este o decizie politica ce trebuie luata de Consiliul UE si de Consiliul European”, a spus Natasha Bertaud, potrivit agentiei BTA, citata de Agerpres.

 

Declaratia oficialului comunitar trebuie pusa in contextul crizei refugiatilor, Romania fiind ocolita de valurile masive de migranti, iar faptul ca Bucurestiul nu e parte a spatiului Schengen cantareste mult in ecuatia momentului.

 

De altfel, si presedintele Klaus Iohannis a punctat acest aspect, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta luni seara. Seful statului a respins atunci sistemul bazat pe cote obligatorii de refugiati, asa cum vrea sa impuna Comisia Europeana.

 

Romania nu este membra Schengen si atunci nimeni nu poate sa intre in tara pentru ca asa doreste. La noi nu se va intampla ce s-a intamplat la unii vecini, sa ne trezim cu oameni in tara. Asa ceva pot sa exclud, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

 

Potrivit liderului roman, Romania nu se afla sub presiunea valurilor migrationiste: “Nu avem un aflux de refugiati, nu se constata o crestere a numarului in Romania, sunt fluctuatii foarte mici”.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!