Comisia pentru Buget din PE: UE isi rostogoleste datoriile de la an la an si acestea se tot aduna. IN JOC ESTE CREDIBILITATEA UNIUNII EUROPENE

0
13

Uniunea Europeana se afla intr-o situatie financiara dificila, in conditiile in care “notele de plata neachitate se aduna”, trage un semnal de alarma comisia pentru buget din Parlamentul European (PE). “In joc este credibilitatea Uniunii Europene”, au subliniat oficialii europeni, conform paginaeuropeana.ro.

În cadrul unei dezbateri organizate de PE, noul președinte al Comisiei pentru Bugete (BUDG), francezul Jean Arthuis (ALDE), a declarat că “de la an la an, notele de plată neachitate se adună. La începutul noului ciclu parlamentar trebuie să punem capăt acestei probleme, să ne punem finanțele în ordine. Printre datoriile neachitate se numără cele pentru spitalele din Orientul Mijlociu, pentru schimburile de studenți din cadrul programului Erasmus+, plăți pentru programe destinate cercetării sau finanțări pentru diverse afaceri”.

Trebuie să punem capăt acestei ipocrizii – credibilitatea Uniunii Europene este în joc aici. Șefii de state și de guverne din UE trebuie să înceteze să facă promisiuni fără a mai furniza și fondurile pentru a le transforma în realitate”, a adăugat președintele BUDG. Europarlamentarii din Comisia pentru Bugete sunt nemulțumiți de o practică uzuală în ultimii ani la Comisia Europeană și la Consiliul European, care amână diverse plăți pe finalul anului fiscal până la adoptarea bugetului viitor, proces care nu reprezintă de fapt decât o “rostogolire” a datoriilor.

La fel ca în 2011 și 2012, ca urmare a reducerilor bugetare, Comisia Europeană s-a aflat în situația de a nu-și putea achita toate obligațiile financiare asumate. Multe dintre datoriile rezultate au fost “amânate” pentru bugetul pe 2014, iar totalul tuturor restanțelor financiare a ajuns la 23 de miliarde de euro. Comisia Europeană a avertizat deja că fondurile din bugetul pe 2014, cel din care se plătesc inclusiv programele cu finanțare europeană, “se epuizează chiar mai rapid decât în anii anteriori”.

Cea mai la îndemână soluție pentru a rezolva problema acestori datorii o reprezintă o reducere a bugetelor pentru programele derulate de UE în 2015, măsură pe care Parlamentul European o consideră “inacceptabilă”. Consiliul European trebuie să prezinte o poziție oficială în această problemă până la începutul lunii septembrie a anului în curs, conform sursei citate.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!