Constantin Nicolescu (PSD), fostul şef al CJ Argeş, a fost condamnat de Curtea de Apel la 9 ani şi jumătate de închisoare

0
6

Fostul şef al CJ Argeş, pesedistul Constantin Nicolescu, a fost condamnat astăzi, de Curtea de Apel, la 9 ani şi jumătate de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie în care prejudiciul este estimat la aproape un milion de euro.  Decizia nu este definitiva. DNA a acuzat  că Nicolescu şi alte 11 persoane că au fi fraudat fonduri europene în valoare de 1,2 milioane euro. Procurorii susţin că Nicolescu ar fi accesat fondurile europene PHARE prentru construcţia unui pod în localitatea Căteasca despre care ar fi arătat că a fost afectat de inundaţiile din 2005 deşi podul era deteriorat anterior, relateaza ziarul Gandul.

 

De asemenea, DNA susţine că societatea ZEUS care a construit podul a fost avantajată în cadrul procedurii de licitaţie. Procurorii îl acuză pe Nicolescu că a aprobat ilegal suplimentarea contractului pentru podul de la Căteasca cu suma de 1 milion de euro.


Instanta Curtii de Apel Bucuresti a mai decis in cazul lui Constantin Nicolescu interzicerea unor drepturi pe o perioada de trei ani dupa executarea pedepsei cu inchisoarea, potrivit Mediafax.


In acelasi dosar, Grigore Dobre, asociat si administrator la SC Zeus SA Pitesti, a fost condamnat la cinci ani si doua luni de inchisoare cu executare.

 

In 24 februarie, prefectul judetului Arges, Cristian Soare, a semnat ordinul privind incetarea mandatului lui Nicolescu, dupa ce instanta suprema a decis definitiv ca acesta a fost in conflict de interese.

 

Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges la data faptelor, a fost trimis in judecata in februarie 2013, pentru fraudarea de fonduri europene destinate reconstructiei a doua poduri despre care CJ a atestat nereal ca fusesera afectate de inundatiile din primavara si vara anului 2005.
 

Nicolescu este judecat alaturi de alte zece persoane, printre care si angajati ai CJ Arges, pentru o frauda de 1,2 milioane de euro, relateaza Hotnews.

 

Procurorii mai susţin că Nicolescu ar fi primit mită de la asociaţii companiei Zeus un spaţiu comercial în centrul oraşului Piteşti.   Anchetatorii mai susţin şi că o parte din lucrările la podul de la Căteasca au fost subcontractate unor companii care sunt deţinute de rudele lui Constantin Nicolescu. Citeşte mai jos precizările DNA:

 

 "În cursul lunii martie 2009 Consiliul Judeţean Argeş, în calitate de autoritate contractantă, a organizat o procedură de achiziţie publică prin licitaţie deschisă ce avea ca obiect reabilitarea unui  pod (localitatea Căteasca) afectat de inundaţii. Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finanţat din fonduri PHARE destinat strict reabilitării obiectivelor de infrastructură rutieră şi de mediu afectate de inundaţiile din perioada aprilie – mai şi iulie – august 2005. Pentru a accesa banii europeni, funcţionari din cadrul CJ Argeş au atestat în cererea de finanţare, în mod nereal, că respectivele poduri fuseseră afectate de inundaţii, deşi ele fuseseră avariate anterior, aşadar nu erau eligibile pentru proiectul respectiv. Cererea  de finanţare a fost semnată de învinuiţii Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş şi de primarul comunei Căteasca, Oprescu Corneliu.

 

Contracte "aranjate"

 

În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanţare, în anul 2006 a fost încheiat respectivul contract de finanţare, existând indicii că beneficiarul, Consiliul Judeţean Argeş, a primit pe nedrept suma totală de 1.224.083,64 euro  cu titlu de finanţare nerambursabilă de tip PHARE.

 

În cursul anului 2009, în urma licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Argeş, contractul de reabilitare a podului a fost atribuit, în mod nelegal, societăţii comerciale ZEUS S.A., în condiţiile în care iniţial, câştigătoare a licitaţiei fusese declarată o altă societate, înlăturată ulterior, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, după reluarea procedurii dispusă de Constantin Nicolescu.

 

Societatea înlăturată se prezentase cu o ofertă financiară mai bună, respectiv cu 3.779.787,8 lei mai mică, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna CJ Argeş. Lucrările de construcţie au fost executate de către SC ZEUS S.A. şi  SC DRACONES CONSTRUCT GRUP SRL Piteşti, cea din urmă având ca asociat un afin al preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, respectiv ginerele acestuia. Mai mult, furnizor de bunuri pentru construcţia lucrării era SC SETRO METAL GROUP SA Câmpulung, firmă controlată de asemenea, de o rudă apropiată a preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş.


Pe baza unor înscrisuri falsificate, în cadrul unei proceduri de achiziţie complet falsificate, în cursul lunii iunie 2010, Consiliul Judeţean Argeş a atribuit aceleiaşi firme,  SC ZEUS S.A, un contract în valoare de  4.973.065,75 lei,  pentru presupuse lucrări suplimentare la acelaşi pod care, în realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, în luna martie 2010.

 

În cursul anului 2009, Nicolescu Constantin a primit cu titlu de mită de la Dobre Grigore, acţionar majoritar şi administrator al SC ZEUS S.A., un spaţiu comercial situat în municipiul Piteşti, în suprafaţă de peste 300 mp, în valoare de 447.000 lei. Pentru a disimula infracţiunea de corupţie, la data de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Didea Ionel a fost încheiat un contract fictiv de vânzare-cumpărare.", (sursa: comunicatul DNA)

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!