Crește vârsta pentru intrarea în magistratură. Toader:țara n-are nevoie doar de magistrați

0
6

Tudorel Toader creșterea vârstei candidaților la Institutul National al Magistraturii. Dacă proiectul sau intra in vigoare, in magistratura nu va mai fi posibil sa apara judecatori si procurori mai tineri de 30 de ani.

 

 

Ţara n-are nevoie doar de procurori şi judecători ci şi de alte categorii juridice, își justifică inițiatorul propunerea prin care, în fapt, îndepăratează tinerii de magistratură, lăsând a se înțelege că nu sunt suficient de copți pentru această profesie. Uitând că pentru asta sunt filtrele de selecție, că sunt supuși unei formări cu, se presupune, cei mai buni specialiști din țară. Nu tinerețea, ci lipsa de pregătire, de voință în pregătirea profesională și ingerința toxică a politicului sunt cele care dăunează magistraturii.

 

 Declaratiile lui Tudorel Toader:

  • Admiterea la Institutul National al Magistraturii: In multe tari din lume, aceasta demnitate de magistrat, care decide in raport cu soarta unui om, presupune stiinta de carte pe de o parte, dar mai presupune in plus si o maturitate, o experienta de viata, o capacitate a magistratului de a intelege mecanismele vietii sociale. In multe tari nu se incredinteaza puterea judecatoreasca unui tanar de 24-25 de ani, cat are cand termina INM.
  • Eu sunt la catedra de 27 de ani. Am mers pe absolut toate treptele. Ca ministru rebuie sa ma pozitionez intre tinerii care aspira la statutul de magistrat, exigentele statului de drept si cetatean.
  • Prin urmare, propunem ca la INM candidatii sa aiba varsta minima de 30 de ani si o experienta in profesiile juridice de cel putin 5 ani. Avem foarte multe profesii juridice, tara nu are nevoie numai de procurori si judecatori, ci si de consilieri juridici, notari, avocati, executori judecatoresti.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!