Crestere record a FRANCULUI ELVETIAN dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a RENUNTAT la plafonul de schimb valutar

0
8

Francul elvetian a inregistrat o crestere record astazi, de la 3,74 lei la 4,74 lei, in urma deciziei Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la plafonul minim de schimb valutar, considerand existenta acestuia nejustificata. Euro a inregistrat de asemenea o crestere, depasind pragul de 4,5 lei iar dolarul american a ajuns la 3,85 lei, relateaza Hotnews.


"Dupa ce a pierdut teren miercuri seara fata de celelalte monede majore in urma unui anunt dezamagitor privind vanzarile de retail in SUA, dolarul a revenit joi. Decizia BNE de a renunta la mentinerea limitei de la CHF 1.2000/EUR a atras deprecierea euro fata de franc sub CHF 0.8500/EUR si fata de dolar sub USD 1.1675/EUR.
 

Monedele Europei emergente au pierdut teren in fata euro dupa decizia BCE. Forintul se tranzactioneaza peste 326.00/EUR in timp ce zlotul a atins 4.2900/EUR. Leul a atins 4.5035/EUR. Consideram ca pietele se vor calma in scurt timp", se arata intr-un raport al Piraeus transmis vineri investitorilor.

De asemenea, moneda elvetiana a crescut cu 26% fata de dolar, la 81 de centime pe unitate.
 

Banca Nationala a Elvetiei a decis joi sa renunte la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, masura pe care institutia a adoptat-o in luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elvetiana de criza datoriilor suverane din zona euro.


Presiunea pentru renuntarea la plafonul de schimb valutar a crescut in ultimele luni, in conditiile in care speculatiile potrivit carora Banca Centrala Europeana va incepe un program de achizitii de obligatiuni a dus la deprecierea monedei euro.
 

De asemenea, banca centrala a scazut rata dobanzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!