Cristian Diaconescu (PMP): Poziţia Guvernului în cazul iniţiativei cetăţeneşti sustinute de UDMR a fost necesară şi corectă

0
6

Presedintele Fundatiei Miscarea Populara, Cristian Diaconescu, prezidentiabilul PMP, considera pozitia Guvernului in cazul initiativei sustinute de UDMR drept “necesara si corecta”. Diaconescu a cerut, totodata, UDMR si USD sa isi resolve problemele, conform mediafax.

Cristian Diaconescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, că România avea o singură alternativă, aceea de a susţine decizia CE în problema iniţiativei cetăţeneşti.

"Comisia Europeană a respins această iniţiativă cetăţenească sprijinită de UDMR care, practic, îşi propunea să transforme ideea de autonomie pe baze etnice într-un acquis comunitar, într-o obligaţie de natură europeană. Nu se impunea o directivă europeană, fiind o problemă care ţine de competenţa statelor membre şi care se reglementează prin legi naţionale. Din punctul meu de vedere, România avea o singură alternativă, aceea de a susţine decizia CE, pentru că această alternativă, dincolo de poziţia CE, dincolo de orice comentariu politic, de partea României şi a CE se află Dreptul european. Aceste probleme între UDMR şi USD să şi le rezolve între domniile lor. Poziţia Guvernului României, din care face parte şi MAE, în privinţa iniţiativei cetăţeneşti, este absolut necesară şi corectă", a spus Diaconescu.

CITESTE SI: NEGOCIERILE lui Kelemen HUNOR cu Victor PONTA s-au incheiat FARA REZULTAT. Consiliului Permanent al UDMR va discuta vineri despre IESIREA DE LA GUVERNARE

MAE a transmis, sâmbătă, o serie de precizări ale ministrului Titus Corlatean cu privire la poziţia României referitoare la procedurile juridice în curs la Tribunalul Uniunii Europene pe marginea iniţiativelor cetăţenesti "Minority SafePack".

"Cele două iniţiative cetăţeneşti privind minorităţile etnice/lingvistice în Uniunea Europeană şi statutul acestora au fost respinse anterior de către Comisia Europeană. Această respingere a ţinut cont de prevederile Tratatului Uniunii Europene cu privire la competenţele naţionale ale statelor membre. Decizia de respingere a celor două Iniţiative cetăţeneşti a fost contestată la Tribunalul Uniunii Europene de către semnatarii lor. Decizia procedurală a statului român de a interveni în aceste cauze la Tribunalul UE vizează prevenirea extinderii pe cale jurisprudenţială a competenţelor UE în domenii care ţin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. România susţine poziţia principial corectă a Comisiei Europene, potrivit căreia, în acest domeniu, Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale", menţiona Titus Corlăţean, conform comunicatului.

Potrivit ministrului de Externe, România a trimis cerere de intervenţie în ambele cauze, iar într-una dintre ele a participat şi la faza scrisă prin transmiterea observaţiilor.

Kelemen Hunor declara, sâmbătă, că MAE a greşit amestecând Ungaria în problema iniţiativei cetăţeneşti susţinută de UDMR, în condiţiile în care nu este niciun cetăţean ungar printre iniţiatori.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!