Criza refugiatilor. MAE olandez: Faptul ca Romania nu e in Schengen, probabil un avantaj

0
8

Faptul ca Romania inca nu e membra a spatiului Schengen poate fi un avantaj pentru Bucuresti, a spus sambata ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, in contextul crizei refugiatilor.

 

"Am impresia ca majoritatea rutelor imigrantilor nu ajung in Romania, probabil ca este un avantaj ca nu sunteti inca membri ai spatiului Schengen. Dar asta nu intra in discutia generala de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, este ceva ce trebuie discutat in viitor", a spus ministrul olandez de Externe, dupa o discutie avuta la Bucuresti cu omologul sau, Bogdan Aurescu.

 

Koenders a mai spus ca exista perspective in ceea ce priveste aderarea Bucurestiului la Schengen, insa o decizie comuna la nivelul Uniunii Europene inca nu a fost fixata Olanda a fost una dintre tarile care s-au opus deschis aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

 

"Proiectul zonei Schengen inca exista, nu a murit. Ceea ce facem acum in Europa se bazeaza pe cooperare pentru a ne asigura ca punem in aplicare acordul Schengen.

 

Nu inseamna ca nu exista tensiuni, cum vedem acum in criza refugiatilor, spuneam ca, din punct de vedere temporar, este un avantaj pentru Romania ca nu face parte din zona Schengen, dar nu este ceva pe termen lung, trebuie sa fie decis de Consiliul European in baza aspectelor juridice si asupra stadiului de pregatire a Romaniei si trebuie sa aplicam mecanismele de verificare pe care le avem.

 

Credem ca exista perspective pozitive, nu stiu insa in ce moment se va decide de catre toate tarile impreuna", a precizat oficialul olandez, citat de HotNews.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!