CSM: Noile masuri din legislatia penala nu au avut un impact social benefic constant

0
6

Impactul noilor masuri aduse de Codurile Penal si de Procedura Penala ridica semne de intrebare asupra beneficiului furnizat la nivel social, arata un raport al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

 

E vorba despre concluziile unui raport intocmit de un grup de lucru din cadrul CSM, arata HotNews.

 

"Nu intotdeauna noile dispozitii din Codul penal sau din Codul de procedura penala au avut un impact social benefic sau, cel putin, acest impact e pus sub semnul intrebarii. E riscant, intr-adevar, de a contura concluzii ferme in acest sens, insa sunt situatii care ridica semne de intrebare asupra noii filosofii aduse de codurile penale", indica analiza facuta asupra Codurilor civil, penal si de procedura civia si penala.

 

Grupul de lucru aduce ca argument faptul ca numarul scazut al infractiunilor de vatamare corporala din culpa inregistrate nu isi gaseste corespondent in realitatea sociala

 

Situatia ar fi determinata de modificarea conditiilor de incriminare, cum ar fi infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, ramanand in afara protectiei oferite de legea penala fapte deosebit grave prin prisma prejudiciului suferit de victime.

 

Un alt exemplu il reprezinta unele variante ale infractiunii de furt cu circumstante agravante legale, potrivit vechiului Cod penal.

 

De altfel, documentul in cauza mai propune analiza oportunitatii reincriminarii formelor agravate ale unor infractiuni contra patrimoniului.

 

Probleme cu recunoasterea vinovatiei

 

O dificultate a fost intampinata si in ce priveste institutia acordului de recunoastere a vinovatiei, despre care grupul de lucru din CSM sustine ca nu si-a atins scopul.

 

Asta intrucat anul trecut procedura a fost aplicata la mai putin de 5% dintre cei trimisi in judecata.

 

"O institutie care s-a dorit sa aiba efecte benefice in ce priveste celeritatea solutionarii cauzelor de catre procurori si care sa genereze costuri mult mai reduse pentru stat si parti prin aplicarea ei este acordul de recunoastere a vinovatiei.

 

Insa, in prima perioada de aplicare a institutiei, scopul asumat de redactorii codurilor penale inca nu a fost atins: numarul inculpatilor persoane fizice cu privire la care a fost intocmit acord de recunoastere a vinovatiei a fost de 2.235 in 2014, ponderea ocupata in numarul total al inculpatilor trimisi in judecata (50.342 persoane fizice) fiind de 4,43%", mai arata sursa citata.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!