CURTEA CONSTITUTIONALA discută astazi sesizarea PREMIERULUI legata de CONFLICTUL cu presedintele Traian Basescu, referitor la REPREZENTAREA la Consiliul European

0
8

Curtea Constituțională a României (CCR) dezbate miercuri sesizarea premierului Victor Ponta privind conflictul juridic de natură constituțională între Guvern și președinte referitor la reprezentarea statului român la Consiliul European. Primul-ministru a sesizat, în 24 iunie, Curtea pentru a constata existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președinte, generat de acțiunile concrete ale șefului statului prin care își arogă atribuții și competențe care, potrivit Constituției, aparțin Executivului, relateaza Agerpres.

 

Șefului Guvernului cerea CCR să stabilească faptul că președintele României trebuie să delege premierului atribuția de reprezentare a României la reuniunea Consiliului European din 26 iunie.

 

Ponta afirmă în sesizare că nu contestă dreptul președintelui de a reprezenta statul român la reuniunile Consiliului European, ci doar modul discreționar, arbitrar în care acesta a ales să colaboreze cu Parlamentul și Guvernul — chemat prin Constituție să garanteze obligațiile rezultate din actul aderării.

 

CITITI SISesizarea lui Ponta la CCR vizeaza modul discreționar de colaborare cu Parlamentul și Guvernul si NU dreptul președintelui de a reprezenta statul la Consiliul European

 

"Având în vedere că agenda Consiliului European va fi axată pentru perioada 2014—2019 pe creștere economică, competitivitate, crearea de locuri de muncă (Semestrul european, energie și schimbări climatice) și pe definirea unor linii strategice pe aria de libertate, securitate și justiție, am solicitat președintelui României, în data de 16 iunie a.c, oficial și public, să-mi delege atribuția de reprezentare a statului român, prin adresa înregistrată la Cabinetul Primului — Ministru sub nr. 5/3455 din 16 iunie 2014. Președintele nu a delegat primului — ministru atribuția de reprezentare a statului român la Consiliu, deși subiectele de pe ordinea de zi țin în totalitate de atribuțiile constituționale ale Guvernului. Mai mult decât atât, președintele nu a solicitat elemente de mandat pentru participarea sa la reuniunea Consiliului European, demers în opinia mea necesar, având in vedere subiectele de pe agenda de lucru", susține premierul în sesizare.

 

Potrivit documentului, nici Guvernul și nici Parlamentul nu au fost informate și nici consultate asupra poziției pe care președintele o va susține la reuniunea Consiliului European. "Acest lucru face parte din principiul cooperării dintre autoritățile statului, al loialității acestei cooperări și era absolut necesar să fi fost făcut pentru a se stabili poziția României. Or, în acest caz toate cele trei autorități publice au atribuții și răspunderi concrete, numai ele împreună reprezentând suveranitatea poporului", se mai spune în sesizare.

 

Ponta subliniază că este un conflict juridic întrucât vizează determinarea rolului pe care îl au președintele și Guvernul în definirea și orientarea poziției statului român ca membru al Uniunii Europene.

 

CITITI SISurse: Ponta il reclama pe Basescu la Curtea Constitutionala, cu privire la mandatul pentru Consiliul European

 

El invocă jurisprudența constantă a CCR care a stabilit că un conflict juridic de natură constituțională între autorități presupune acte sau acțiuni concrete prin care o autoritate sau mai multe își arogă puteri, atribuții sau competențe, care potrivit Constituției, aparțin altora, precum și o prevedere din Tratatul privind Uniunea Europeană: "statele membre sunt reprezentate în Consiliul European de șefii lor de stat sau de guvern și în Consiliu de guvernele lor care, la rândul lor, răspund în mod democratic, fie în fața parlamentelor naționale, fie in fata cetățenilor lor".

 

"Prevederea din Tratatul Uniunii Europene este alternativă și impune ca fiecare stat membru, prin raportare la prevederile constituționale proprii, să stabilească autoritatea publică care participă la Consiliul Europei, șeful statului sau primul-ministru, astfel încât reprezentarea să fie girată cu cel mai înalt grad de legitimitate. (…) Din totalul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, un număr de 26 sunt reprezentate la reuniunile Consiliului European la nivel de prim-ministru", mai arată premierul.

 

Șeful Executivului subliniază că art. 80 din Constituție prevede faptul că președintele reprezintă statul român, dar nu prevede că este reprezentantul statului român, în sens exclusiv, România putând fi reprezentată și de alte autorități publice în funcție de atribuțiile legale ale acestuia.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!