Curtea de Apel Ploiesti mentine masura arestului la domiciliu fata de Gruia Stoica

0
5

Curtea de Apel Ploiesti mentine masura arestului la domiciliu in cazul lui Gruia Stoica. Patronul companiei Grup Feroviar Roman (GFR) este acuzat de cumparare de influenta in legatura cu o licitatie organizata de Complexul Energetic Oltenia, conform Agerpres.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, magistrații Curții de Apel Ploiești au constatat, joi, că se mențin temeiurile care au determinat luarea măsurii arestului la domiciliu față de inculpatul Stoica Gruia și au menținut această măsură.

Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Gruia Stoica a fost trimis în judecată la data de 12 februarie, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență, alături de avocatul Doru Boștină, acuzat de trafic de influență.

La data de 18 iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de strămutare formulată de Gruia Stoica, care a invocat presiunea mediatică asupra cazului său, instanța dispunând mutarea dosarului de la Curtea de Apel București la Curtea de Apel Ploiești.

Potrivit DNA, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitație ce avea ca scop încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fișei de date a achiziției, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II și 172.574.610 lei pentru SE Ișalnița).

La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitații de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorității contractante) către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SA București (GFR) și alte trei societăți comerciale.

Termenul de depunere a ofertelor de către societățile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitație era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfă și-a manifestat intenția de a participa la procedura de achiziție a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparținând Complexului Energetic Oltenia și prin urmare a cerut să i se elibereze documentația de atribuire (fișe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană care controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boștină că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcționar public), pentru a-l determina să își încalce atribuțiile de serviciu și să-i comunice prețul oferit de societatea pe care o conduce, la licitația din 29 ianuarie 2014, așadar să divulge date confidențiale.

Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitației, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii susțin că, în acest context, avocatul Boștină i-a promis lui Gruia Stoica faptul că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preț și va folosi pentru realizarea traficului de influență un intermediar care poate exercita influența directă asupra directorului general al CFR Marfă.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!