Dan Dungaciu (Academia Romana): Germania, in plin proces de autonomizare fata de SUA. Berlinul urmareste o ALIANTA CU MOSCOVA in gestionarea Europei de Est

0
6

Directorul Institutului de Stiinte Politice al Academiei Romane, Dan Dungaciu, face o analiza a situatiei euroatlantice, pornind de la catastrofa aviatica din estul Ucrainei. Astfel, Dan Dungaciu sustine ca Germania se afla in plin proces de “racire” a relatiilor cu Washingtonul, intr-un joc pe termen lung, si anume “cine va gestiona de aici inainte, nemijlocit, Estul”. Dungaciu sustine ca Berlinul pregateste o alianta cu Federatia Rusa, in acest sens.

„Dincolo de mizele pe termen scurt, criza din Ucraina este vârful de aisbeg al unor evoluţii mai profunde şi cu bătaie lungă, respectiv cine va gestiona de aici înainte, nemijlocit, Estul“, scrie Dungaciu.

Agenţiile de presă anunţau că, în cursul unei convorbiri telefonice, Angela Merkel şi Vladimir Putin „au căzut de acord ca o comisie internaţională aflată sub coordonarea Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale… să elucideze circumstanţelor prăbuşirii avionului”. Întrebarea este evidentă: De ce nu Barak Obama şi Vladimir Putin? Sau, cel puţin, Obama, Putin şi Merkel?

În realitate, aici este miza situaţiei din Ucraina. S-a observat deja că Gemania se îndreptă, încet dar sigur, spre o politică externă independentă, asta însemnând două lucruri: pe de-o parte, o autonomizare pe dimensiunea euroatlantică (scandalurile de spionaj care au afectat recent relaţia în ultima vreme par să fie pretextul, nu textul răcirii relaţiei bilaterale) şi, în al doilea rând, gestionarea Estului în relaţia cu Moscova.

Puţină lume a sesizat că unul dintre punctele forte ale candidatului lui Angela Merkel la preşedinţia Comisiei europene, Juncker, a fost tocmai blocarea oricărei extinderi a UE în următorii cinci ani. Chiar dacă ţinta imediată au fost Balcanii de Vest, declaraţia luxemburghezului a fost un semnal extrem de pozitiv pentru o Rusie atentă la ce se petrece în spaţiul Parteneriatului Estic care a mai suferit o lovitură (a câta?!)”, scrie Dan Dungaciu.

Citeste comentariul integral in Adevarul.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!