Dan Voiculescu: O noua suspendare a presedintelui Basescu – posibila si legitima. Cel mai bun moment, sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie

0
28

O noua suspendare a presedintelui Traian Basescu este posibila si chiar legitima, afirma presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, intr-un interviu acordat agentiei Agerpres, preluat de HotNews.ro.

"Romanii doresc demiterea lui Traian Basescu iar articolul 95 din Constitutie permite fara nicio problema declansarea unei noi proceduri de suspendare. Insa, daca se va mai initia o asemenea procedura, ar fi recomandabil sa se desfasoare la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie, astfel incat referendumul pentru demitere sa poata fi organizat in aceeasi zi cu alegerile parlamentare, din respect pentru cetateni si din ratiuni economice'', a spus liderul conservator intrebat daca vede posibila si legitima o noua suspendare a presedintelui.

 

Voiculescu: Traian Basescu a fost demis
In opinia sa, inainte de toate, Traian Basescu a fost demis.

"In Romania reala, nu in cea fictiva, 8,4 milioane de voturi reprezinta aproximativ 60% din total. Asadar, domnul Basescu este demis. Intoarcerea sa episodica la Cotroceni reprezinta o anomalie, un esec al democratiei. Sase, sapte sau noua oameni nu pot decide impotriva a 60% dintre romani. Eu cred ca aceasta anomalie va fi curand indepartata'', a fost de parere Voiculescu.

Presedintele fondator al PC considera ca ''aceasta anomalie'' poate fi indepartata in mod concret cu mijloace democratice, legale si constitutionale.


"Votul a 7,4 milioane de romani nu poate fi ignorat. Nu putem privi in cealalta parte. Nu putem sa ne prefacem ca nu s-a intamplat. Dupa 29 iulie 2012 Romania s-a schimbat ireversibil. Cei care nu inteleg aceasta realitate pierd legatura cu natiunea.

Rezultatul referendumului in care 87% dintre votanti au ales sa il demita pe Traian Basescu ofera doar doua variante: fie respectam vointa natiunii si il demitem, fie sfidam vointa natiunii si il toleram pe Traian Basescu. Eu nu cred ca ne permitem sa sfidam democratia. Romanii s-au saturat de ezitari. Avem nevoie de respectarea cu fermitate a vointei natiunii", a subliniat Dan Voiculescu.

In ceea ce priveste posibilitatea existentei unor reactii internationale, Dan Voiculescu s-a aratat convins ca niciun lider democratic nu isi va permite sa critice un demers absolut constitutional, care este deja validat de votul a peste opt milioane de romani.

"In iulie, unii lideri externi mai aveau justificarea ca nu stiau ca procedura suspendarii este prevazuta de Constitutie sau isi imaginau ca preacinstitul presedinte Basescu este hartuit de o minoritate. In prezent, dupa votul masiv din 29 iulie si dupa dezbaterile din ultima perioada, orice astfel de interpretare este exclusa. Iar daca totusi vor mai aparea astfel de atitudini, autoritatile romane trebuie sa reactioneze foarte ferm pentru a apara demnitatea nationala si pentru a transmite ca Romania nu isi negociaza suveranitatea", a afirmat liderul conservator.

El a precizat ca daca Uniunea Social Liberala va coabita sau nu cu presedintele Traian Basescu este responsabilitatea conducerii Uniunii.


In opinia sa, Traian Basescu este "foarte speriat" si acest lucru il face "agresiv".

"Nu cred ca se mai poate schimba. El cauta tot timpul motive de scandal, iar daca nu le gaseste, le inventeaza. Acum este foarte speriat, stie cat de fragila este pozitia sa. Iar frica il face si mai agresiv, il predispune la abuzuri mai mari. Aveti dovada in ultima perioada, in care a renuntat sa mai salveze aparentele.

A amenintat explicit, in conferinte de presa, iar structurile pe care le controleaza s-au conformat disciplinat. In continuare va incerca sa se razbune pe cei care l-au suspendat. Vor incepe diversiuni media, presiuni institutionale …

Cred ca eu sunt printre primii vizati si sunt convins ca in urmatoarea perioada vor aparea din nou atacuri sustinute de propaganda presedintelui. Dar, dupa atatia ani, Traian Basescu ar trebui sa inteleaga ca pe mine nu ma poate intimida, ca mie nu mi-e frica. Insa, veti vedea, va incerca cu orice mijloace sa destabilizeze USL, sa reia guvernarea, sa organizeze alegerile", a adaugat Dan Voiculescu.

 

Voiculescu anuntase si anterioara supendare a presedintelui, inca din luna mai

La inceputul lunii mai 2012, invitat al lui Mihai Gâdea în emisunea "Sinteza zilei", la Antena 3, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, afirmase că, dacă nu îşi va prezenta demisia în maximum 30 de zile de la învestirea noului guvern,  preşedintele Traian Băsescu va fi suspendat în următoarele luni.

"Dacă Traian Băsescu nu-şi dă demisia în 30 de zile, oricum va fi suspendat în 60 de zile," declarase la acea data fostul senator Dan Voiculescu.
 

Voiculescu si dosarul Institutul de Cercetari Alimentare

Pe 25 iunie, cu aproape doua saptamani inaintea suspendarii presedintelui Traian Basescu, Dan Voiculescu isi daduse demisia din Senat. Desi el a invocat neintelegeri cu colegii senatori in legatura cu legile privind sanctionarea evaziunii fiscale, fapt este ca, prin aceasta mutare, el a fost scutit de sentinta ce urma sa vina in cateva zile in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.

Astfel, prin renuntarea la calitatea de parlamentar, dosarul sau s-a mutat de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la Tribunalul Bucuresti, unde va fi judecat din nou incepand din aceasta toamna. Demisia lui Voiculescu din Senat a fost publicata rapid, practic contra-cronometru, in Monitorul Oficial, care tocmai fusese trecut, din subordinea Camerei Deputatilor, in cea a Guvernului condus de Victor Ponta.