Dan Voiculescu, urmarit penal pentru SANTAJ. Denuntatorii sunt Nelu Iordache si patronii companiei Romaqua, Nicolae Palfi si Octavian Cretu. Procurorii DNA: Voiculescu lua TAXA DE PROTECTIE contra DENIGRARII in presa

0
6

Dan Voiculescu a fost pus sub urmarire penala, cu interdictia de a parasi tara, pentru santajarea unor oameni de afaceri, carora le-ar fi cerut bani amenintindu-i cu declansarea unor campanii de discreditare prin trustul Intact. Nicolae Palfi si Octavian Cretu, actionari la Romaqua, si Nelu Iordache  ar fi denuntatorii care au reclamat la DNA santajul, sustin surse citate de Mediafax. Trustul lui Voiculescu ar fi dus o campanie de denigrare a omului de afaceri Octavian Cretu, care a incetat dupa inchierea a cinci contracte de publicitate in valoarea de 900.000 euro. Procurorii DNA sustin ca faptele lui Voiculescu sunt similare unei "taxe de protectie contra denigrarii in presa".

Voiculescu a declarat la iesirea de la DNA ca nu-i cunoaste pe reclamanti, fiind vorba de o alta “mizerie” declansata impotriva sa, iar Badea si Gadea au atacat dur procurorii in emisiunile de dupa invinuirile aduse patronului lor.

Punerea lui Voiculescu sub urmarire penala vine in contextul in care procesul ICA, in care acesta a fost condamnat de prima instanta la 5 ani de inchisoare, se apropie de final. La termenul trecut lui Voiculescu i-au fost respinse toate cererile si i-a fost instituit un sechestru suplimentar pe bunurile Grivco de catre judecatoarea Camelia Bogdan. In replica, Voiculescu a cerut stramutarea procesului de la Curtea de Apel.

Procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 3 iulie 2014,  față de  inculpatul Dan VOICULESCU, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial (7 acte materiale). Controlul judiciar inseamnă că Voiculescu nu poate părăsi țara; înseamnă că periodic trebuie să se prezinte la Poliție, trebuie să anunțe procurorul când pleacă din localitate.


Voiculescu a declarat, joi, la iesirea de la DNA, ca nu-i cunoaste pe denuntatori.  "Nu-i cunosc pe acesti oameni, dar imaginati-va ca trei persoane au venit azi, 3 iulie, sa spuna cum ca eu i-as fi santajat. Repet, nu ii cunosc. Avem de-a face cu o noua porcarie", a afirmat Voiculescu, adaugand ca procurorii i-au spus numele acestora, dar el nu-i cunoaste.

Intrebat in legatura cu faptul ca ar fi primit 900.000 de euro mascati sub forma de contracte de publicitate, el a raspuns: "O minciuna ordinara".

"Sunt niste declaratii mincinoase ale unor oameni in ideea ca eu i-as fi santajat si repet a treia oara ca eu nu-i cunosc".

Contactat de Mediafax, partenerul de afaceri al lui Palfi, Octavian Cretu, nu a dorit sa comenteze subiectul, dar a tinut sa sublinieze: "Sa lasam justitia sa lamureasca".

CITESTE SI Dan Voiculescu, acuzat de 7 infractiuni de SANTAJ. Faptele sunt asimilate de procurori cu TAXA DE PROTECTIE CONTRA DENIGRARII IN TRUSTUL SAU DE PRESA. Voiculescu are interdictie de a parasi tara


 

Ce spun procurorii DNA


Potrivit ordonantei de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu "a amenintat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri si administratori a trei companii ca, in situatia in care nu vor incheia contracte de publicitate cu trustul de presa (Intact – n.r.) pe care, in fapt, il conduce, va declansa o agresiva campanie de discreditare".

Sub aceasta amenintare, sustin anchetatorii, unul dintre oamenii de afaceri, denuntator in cauza, i-a achitat lui Dan Voiculescu suma totala de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, incheiate cu trusturile de presa apartinand acestuia.

DNA mai sustine ca un al doilea om de afaceri, denuntator la randul sau, "desi s-a simtit direct si puternic amenintat, a refuzat categoric sa cedeze santajului, amenintarii si constrangerii, asa incat, trustul controlat de inculpat a declansat un atac mediatic sustinut la adresa firmei acestui om de afaceri".

 

CITESTE SI Comunicatul DNA: Inculpatul DAN VOICULESCU a ameninţat oameni de afaceri şi administratori cu o agresivă campanie de discreditare in trustul INTACT MEDIA, pentru contracte de publicitate


Potrivit probelor administrate in acest dosar, in perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Voiculescu, sub pretextul imbunatatirii si mentinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denuntatori incheierea unor contracte de publicitate care, in realitate, erau taxe de protectie impotriva denigrarii.

"Ca modalitate de abordare folosita de catre Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denuntatorilor (oameni de afaceri) faptul ca este necesar sa acorde o atentie deosebita sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presa Intact Media si a subliniat ca lipsa promovarii in media a activitatii companiilor lor risca sa aiba efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, ca orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat intr-un mod negativ exagerat, nu doar sub forma de stiri, ci sub forma de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune Antena 1 sau Antena 3", mai arata DNA.

 

Voiculescu nu are voie sa paraseasca tara

Potrivit DNA, pe timpul cat se afla sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie sa respecte urmatoarele obligatii, avand totodata interdictii, intre care acea de nu parasi tara fara acordul anchetatorilor.

Astfel, Voiculescu trebuie sa se prezinte la organul de urmarire penala, sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei si sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa de catre organul judiciar care a dispus masura, conform programului de supraveghere intocmit de organul de Politie sau ori de cate ori este chemat. De asemenea, el nu are voie paraseasca teritoriul Romaniei fara incuviintarea prealabila a procurorului si nici sa se apropie de denuntatori, de martori si sa nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale.

DNA mai precizeaza ca lui Voiculescu i-au fost aduse la cunostinta calitatea de inculpat si acuzatiile, dupa ce a fost citat telefonic.

Totodata, anchetatorii i-au atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu cea a arestului la domiciliu sau a arestarii preventive.
 

Dosarele si acuzele aduse lui Voiculescu

 

Punerea lui Voiculescu sub urmarire penala vine in contextul in care procesul ICA, in care acesta a fost condamnat de prima instanta la 5 ani de inchisoare, se apropie de final. La termenul trecut lui Voiculescu i-au fost respinse toate cererile si i-a fost instituit un sechestru suplimentar pe bunurile Grivco de catre judecatoarea Camelia Bogdan. In replica, Voiculescu a cerut stramutarea procesului de la Curtea de Apel.

 

Voiculescu este implicat si in dosarul Basescu- Bercea Mondialu. Marian Căpățână, coinculpat în dosarul de trafic de influență al lui Mircea Băsescu, a declarat în fața instanței că liderul PC ar fi dat familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, suma de 1.000.000 de euro pentru a-l compromite pe președintele Traian Băsescu.

De asemenea, tot în aceste zile a revenit pe agenda publică subiectul arendării de suspecte de la Agenția Domeniilor Statului,  de către o societate controlată de Voiculescu, a circa 2600 hectare de teren de cea mai bună calitate de la institutul de cercetare Băneasa – Giurgiu, subiect despre care România Liberă a relatat încă din 2006. Contractul cadru a fost încheiat în 2001, când ministru al Agriculturii era Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, și a fost reînoit în 2013, în mandatul ministrului PC Daniel Constantin.

 

CITESTE SI: Marian Căpățână sustine că Dan VOICULESCU a dat un MILION DE EURO pentru declansarea scandalului Bercea Mondial-Mircea Băsescu. Dan Voiculescu il da in judecata pe Căpățână

 

Dan Voiculescu a răspuns acuzațiilor omului de afaceri Marian Căpățână, care spune că șeful Antenelor ar fi dat șpagă pentru declanșarea scandalului Mircea Băsescu-Bercea Mondial. ”Marian Căpățână e un nebun”, a spus Voiculescu.

Presedintele de onoare al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, si-a anuntat miercuri, pe blogul personal, intentia de a-l actiona in instanta pe Marian Capatana, presupusul intermediar al mitei pe care ar fi primit-o Mircea Basescu, fratele presedintelui, pentru "aberatiile" lansate la adresa lui.

"Ii atrag atentia sa inceteze cu minciunile", scrie Voiculescu pe blog.

"Ma gandesc serios sa intentez o actiune legala impotriva lui Marian Capatana, solicitandu-i daune de 100.000 de euro. Cu siguranta banii respectivi ar putea fi valorificati de o fundatie de binefacere sau de un caz social. Aceste minciuni, prezentate ca asa-zise de senzatie, sunt tactici dezvoltate in laboratoarele celor care sa incapataneaza sa demonstreze ca ridicolul nu doare.", mai arata Voiculescu.
 

Dan Voiculescu, arendas: 2600 de hectare in Giurgiu

Dan Voiculescu,  președintele fondator al PC, a reușit sa arendeze din nou mai multe terenuri din Giurgiu desi ele sunt subiectul unor procese cu Agenția Domeniilor Statului (ADS). Motivul este că ADS este sub autoritatea Ministerului Agriculturii, portofoliu deținut de ministrul PC Daniel Constantin, care are o datorie la Dan Voiculescu de 295.000 de euro, scrie jurnalistul Robert Turcescupe blogul sau.

Turcescu afirma ca toata isteria declansata in Romania de Voiculescu si Antena 3 in ultimii ani are radacini adinci intr-un teren de 2600 de hectare, folosit de Voiculescu, care este una dintre cele mai roditoare suprafete de pamint de pe cuprinsul tarii.


CITESTE SI: Dan VOICULESCU ARENDEAZA terenuri în GIURGIU, desi ele sunt subiectul unor PROCESE cu Agenția Domeniilor Statului (ADS)

Explicatia e simpla: terenul se afla in Giurgiu si inca de pe vremea lui Ceausescu a beneficiat de un sistem sofisticat si performant de irigatii cu apa din Dunare. Inainte de ’89, dar si dupa, pe acest teren functiona si experimenta Institutul de Cercetări și Inginerie Tehnologică pentru Irigații și Drenaje (ICITID- Baneasa). Ca sa intelegeti miza, sa spunem ca, in mod obisnuit, media de productie pentru o suprafata similara oriunde pe cuprinsul tarii este cuprinsa intre 300 si 1000 de kilograme. De treisprezece ani, prin firmele pe care le controleaza, prin inginerii contractuale si citeva procese, dintre care unele se afla inca in derulare, Voiculescu exploateaza acest teren, incaseaza profituri si subventii la hectar. Si, desigur, pindeste momentul in care ICITID-Baneasa va fi privatizat pentru a pune mina pe cela 2600 de hectare de pamint, prin exercitarea dreptului de preemptiune, ca arendas si/sau concesionar. Firmele lui Voiculescu au arendat acest teren inca din 2001 si, asa cum voi demonstra mai jos, il detin si astazi in arenda/concesiune, desi Agentia Domeniilor Statului (ADS) are un proces deschis impotriva Grivco inca din 2010, proces prin care statul roman cere acestei firme sa plateasca 1.229.282 de lei, adica aproximativ 250.000 de euro, pentru ca a folosit fără titlu valabil, în perioada mai 2008-mai 2009, suprafața de 2.600 de hectare teren agricol administrat de ICITID. „Pârâta a exploatat terenul, proprietatea ADS, fără a efectua nicio plată. Rezultă o diminuare a veniturilor ce trebuiau încasate de ADS şi o mărire injustă a patrimoniului societăţii menţionate”, scriau juriştii ADS in plingerea facuta acum patru ani.

 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!