De Ziua limbii române. Mesajul transmis guvernului Tudose de scriitorul Mircea Cărtărescu

0
7

Scriitorul Mircea Cărtărescu a transmis un mesaj ironic membrilor Guvernului, cu ocazia Zilei Limbii Române, sărbătorită pe 31 august.

 

 

 

 ”Azi dă ziua limbi romîne rog membri guvernului să spună decât vorbele care lea gândit ei însuși”, a scris Cărtărescu pe pagina sa de Facebook. 

 

 

 

În urmă cu o zi, scriitorul își exprimase dezaprobarea față de eliminarea manualelor alternative din școli, un gest pe care Cărtărescu îl consideră „resentimentar față de democrație”.

 

„Dincolo de valoarea lor pedagogică, manualele alternative au o valoare simbolică decisivă: ele fac diferența dintre spiritul democratic și cel totalitar. Cine visează la manualul unic, produs de stat, visează de fapt la partidul unic și la statul de tip big brother. Nu știu dacă cei ce ne conduc azi sunt idioți sau nebuni, și nici nu are prea mare importanță. Dar în mod sigur sunt reprezentanții unei gândiri de tip totalitar, resentimentar față de democrație. ‘Vi s-a suit democrația la cap?’, ne spun în fiecare zi. ‘Lasă că dăm noi militaria jos din pod!'”, scrisese Cărtărescu într-o postare anterioară.

 

 

sublinierile aparțin redacției

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!