Decizia CCR a fost citita, dupa o sedinta parlamentara de balci. BASESCU SE INTOARCE LA COTROCENI

0
8

Decizia CCR a fost citita. Traian Basescu se intoarce la Cotroceni. Următorul pas este publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Judecatorul CCR Stefan Minea incepe citirea Hotararii nr. 6 din 22 august a CCR privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu.

După ce au asigurat cvorumul pentru inceperea sedintei, parlamentarii USL incep sa iasa din sală, "în semn de protest" față de abuzul CCR, după cum explică liberalul Călin Popescu Tăriceanu

Cu 195 de voturi pentru, incepe sedinta Parlamentului cu punctul pe ordinea de zi: citirea deciziei CCR de invalidare a referendumului.

Propunerea lui Ghise de amanare a citirii deciziei cu doua zile cade cu 20 de voturi pentru si 196 impotriva, plus 21 de abtineri.

17.11. Senatorul PNL Ioan Ghise isi prezinta cele doua proiecte de hotarare prin care fie Basescu sa fie declarat demis de popor, fie sa se declare ca decizia Curtii ii excede competenta legala. El cere presedintilor Camerelor sa supuna la vot amanarea cu doua zile a citirii deciziei Curtii, interval in care CCR sa pregateasca un raport cu privire la organizarea referendumului. "Noi, Parlamentul, suntem in situatia de a decide calea de urmat, nu de a sculta doar decizia Curtii Constitutionale."

Valeriu Zgonea: In sala se afla 238 de deputati si senatori. In acest moment exista cvorum.

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, si Petru Filip, presedintele Senatului, se afla la prezidiu.

Şi o parte dintre parlamentarii PNL, în frunte cu liderul deputaţilor liberali, Călin Popescu Tăriceanu, au semnat condica de prezenţă la şedinţa plenului reunit în care ar urma să fie citită hotărârea CC privind referendumul din 29 iulie.

UPDATE, 17.00: Parlamentarii PSD incep sa intre in sala. E nevoie de 27 pentru asigurarea cvorumului.

Parlamentari PSD au început să semneze condica de prezenţă la şedinţa plenului reunit în care ar urma să fie citită hotărârea CCR privind referendumul din 29 iulie.

Viorel Hrebenciuc: Ne-am consultat, au fost discutii.

 

Marele balci parlamentar continua. "Nuantarea opiniilor"

16.55. Eugen Nicolaescu: Exista o tendinta de nuantare a opiniilor unor parlamentari USL, in sensul ca 15-20 ar putea veni inapoi in plen, pentru a asigura cvorumul.

Surse: Parlamentarii PSD ar fi primit SMS-uri sa vina in sala de sedinta. Acestea ar fi fost trimise de Victor Ponta, dupa unele surse; altele afirma ca ar fi fost convinsi de Viorel Hrebenciuc. Pauza "de consultari" continua.

Augustin Zegrean, preşedintele Curtii Constitutionale, a ieşit din sala de plen a Parlamentului.

Zegrean a fost întrebat de jurnalişti înainte de a intra la şedinţa plenului reunit al Parlamentului dacă judecătorii Curţii mai resimt presiuni în ultima perioadă.

"Uitaţi-vă şi dumneavoastră la televizoare ce se spune despre noi şi atunci nu o să mă mai întrebaţi asta", a replicat Zegrean.

Preşedintele CC a fost chestionat dacă a primit vreun telefon din partea vreunui lider politic. "Nu, niciodată, pentru că eu nu răspund la niciun fel de telefoane din astea", a afirmat Zegrean.

UPDATE, 16.11: Eugen Nicolaescu (PNL) cere inca o pauza pentru consultari intre grupurile USL, de 30 de minute. El spune ca vrea sa-si convinga colegii sa vina la sedinta Parlamentului, chiar daca decizia CCR este "nedreapta si departe de spiritul Constitutiei".

UPDATE, 16.04. Surse: in interiorul PSD ar exista un conflict referitor la participarea sau nu la sedinta Parlamentului.

Monica Macovei declara: "Pentru şedinţa de astăzi în care se citeşte decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului nu e nevoie de cvorum nici pentru prezenţă, nici pentru citire. În plus, în această şedinţă nu se poate lua nicio decizie de către Parlament cu privire la referendum. Doar se citeşte dispozitivul hotărârii Curţii Constituţionale" , susţine Macovei, într-o declaraţie remisă, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Ioan Ghise, PNL: "Ne aflam in acest balamuc ca urmare a actiunilor CCR, care si-a indeplinit obligatiile pe jumatate".

 

Marele balci parlamentar de pe 27 august

UPDATE, 15,45: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că PSD a decis să fie solidar cu cei 7,4 milioane de români care au votat la referendum, iar parlamentarii partidului nu vor participa la şedinţa de plen.

"Am decis să fim solidari cu cei 7,4 milioane de români care au votat", a spus Zgonea, după şedinţa grupurilor social-democrate.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că PSD nu va participa la şedinţă, el a spus: "Aceasta este decizia colegilor mei".

 

UPDATE, 15.37: Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor: Nu pot declara sedinta deschisa fara cvorum.

Eugen Nicolaescu, PNL: Grupurile parlamentare PNL din Camera si Senat boicoteaza sedinta Parlamentului.

 Sedinta Parlamentului se amana cu 30 de minute.

UPDATE: In sala Parlamentului sunt prezenti, pana acum, senatorii si deputatii PDL, UDMR, minoritati si UNPR, precum si judecatorii Curtii Constitutionale. Reprezentantii PNL si PSD nu au ajuns inca.

 

Propunerea de boicot a liberalilor

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat luni că sunt foarte mulţi parlamentari ai PNL care nu doresc să participe la şedinţa de plen reunit, luând o decizie "individuală de boicot", iar aceştia nu pot fi obligaţi să ia parte la citirea unei decizii a CC pe care o considerată incorectă, relateaza Mediafax.

 

Voicu a fost întrebat dacă se are în vedere un boicot al parlamentarilor PNL pentru şedinţa de luni a plenului reunit în care se va citi hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul de demitere a preşedintelui.

 

"Momentan sunt decizii individuale, pot să vă confirm faptul că foarte mulţi colegi, dacă nu cumva toţi, au spus că nu doresc să participe la şedinţa de astăzi şi o să vedem în funcţie şi de decizia pe care o vom lua împreună cu colegii de la PSD şi de şedinţa de grup. (…) Momentan e o formă de boicot individual şi nu putem obliga pe cineva să asiste la citirea unei decizii pe care o considerăm incorectă, chiar nu-i putem obliga", a declarat Voicu, înainte de o şedinţă a social-democraţilor şi liberalilor pe această temă, care se desfăşoară în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

 

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată în 21 august, că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a menţionat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Basescu isi reia atributiile.

 

Iliescu: Parlamentul ar trebui sa corecteze decizia CCR

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, în această dimineaţă, într-un interviu pentru Gandul.info, că Parlamentul ar trebui "să corecteze" decizia Curţii Constituţionale şi să-l demită pe preşedintele suspendat Traian Băsescu.

 

Iliescu susţine că judecătorii Curţii Constiuţionale au apelat la un "artificiu nefiresc" pentru invalidarea referendumului, iar parlamentarii ar trebui să ţină cont de faptul că s-a îndeplinit condiţia de prezenţă, deoarece nu sunt "mai mult de 15 milioane de alegători".

Potrivit preşedintelui de onoare al PSD, românii din afara graniţelor nu ar trebui contabilizaţi la cvorum. "Parlamentul poate lua decizia finală şi trebui să aibă o poziţie activă, nu una pasivă", este concluzia lui Ion Iliescu.

 

"Eu cred  că trebuie (Parlamentul – n.n.) să aibă o poziţie activă, nu pasivă, doar să înregistreze decizia CCR. Curtea Constituţională este un colectiv de lucru de nouă oameni, Parlamentul este format din reprezentanţii cetăţenilor.

Curtea Constituţională a apelat la un artificiu nefiresc. Raportarea la rezervorul de voturi trebuie făcută la cetăţenii trăitori pe teritoriul ţării, la cei 19 milioane de români, din care cu drept de vot sunt doar vreo 15 milioane. Nu în mod artificial adăugată o cifră total aleatorie cu românii de peste hotare, care oricum nu sunt interesaţi de asemenea chestiuni.

Au votat vreo 70.000. Rezervorul la care trebuie să te referi este cel al cetăţenilor trăitori pe teritoriul ţării. Aceştia sunt 19 milioane cu toţii, din care aproape patru milioane o reprezintă populaţia minoră. Ei, astfel se schimbă datele problemei", a spus Iliescu in interviul pentru Gandul.