Demontarea unei manipulări odioase: adevăratul rol al Monicăi Macovei în dosarele mineriadei din 1990

0
19

După cum era de aşteptat, TOATE arhivele ziarelor care au scris despre dosarul mineriadelor în anii 1990 şi începutul anilor 2000 sunt disponibile doar în print, nu şi on-line. Perfect pentru dl Voiculescu, care ştie cum funcţionează o manipulare securistă şi a umplut tot Internetul cu varianta lui privind rolul Monicăi Macovei în anchetele ilegale de la mineriada din 1990.

Dl Voiculescu lansează prin maşinăria lui de propagandă (A3, Jurnalul, Roncea, Radu Tudor, citându-se unii pe alţii) acuzaţia că Macovei a închis ochii când au fost arestaţi ilegal oameni de pe stradă în timpul mineriadelor; ba chiar insinuează că ar fi anchetat ea ilegal. E fix invers: Macovei i-a investigat tocmai pe cei care au arestat ilegal şi au bătut oameni nevinovaţi în timpul mineriadei; dosarul i-a fost luat şi, după multe şicane, a plecat din Procuratură şi s-a făcut avocat specializat pe drepturile omului, apărând tocmai victimele mineriadelor prin procese deschise la CEDO.

Două documente – Macovei a cerut anchetarea celor care au arestat ilegal: http://www.scribd.com/doc/230228884/Informare-Procuratura-militara-demonstranti-iunie-1990-lipsiti-ilegal-de-libertate

şi scoaterea de sub urmărire penală a celor arestaţi ilegal:
http://www.scribd.com/doc/230229522/Exemplu-1-scoatere-de-sub-urmarire-penala-demonstranti-iunie-1990

***

De altfel, varianta propagandei lui Voiculescu e contrazisă şi de istoricul Marius Oprea (pe care nimeni nu-l poate suspecta de “băsism”, sper!), în “Moştenitorii Securităţii”, 2004, p 120. Marius Oprea vorbeşte despre violenţa contra manifestanţilor din Piaţa Universităţii, dar şi despre faţa nevăzută a evenimentelor de atunci, “anchetele” mineriadelor. În carte se detaliază cum oamenii au fost luaţi de pe stradă sau din propriile case; duşi la unitatea militară din Măgurele sau şcoala de poliţie de la Băneasa, unde s-au semnat retroactiv mandate de arestare şi s-au făcut anchete abuzive, încheiate cu condamnări ilegale. Abuzurile au fost documentate într-un raport intern al Procuraturii, făcut de Macovei. Iată ce zice Marius Oprea despre acel raport:

“Raportul, alcătuit de Monica Macovei în 1992, cuprinde date privind netemeinicia acuzaţiilor şi a modului de cercetare a acelor reţinuţi. Este de departe cea mai pertinentă analiză a abuzurilor judiciare petrecute la mineriadă. Dat fiind că acest raport a fost “pus la sertar”, dar şi din cauza altor şicane, Monica Macovei şi-a dat demisia din Procuratura Generală şi în prezent este una dintre cele mai cunoscute avocate din România în cauzele privind apărarea drepturilor omului”. (p. 245).

Articol publicat si pe site-ul contributors.ro.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!