Departamentul american de Stat a dispus închiderea consulatului Rusiei din San Francisco

0
17

Departamentul american de Stat a cerut joi Federației Ruse să-și închidă consulatul din San Francisco și două anexe diplomatice, una din Washington DC și cealaltă din New York.

 

Este răspuns la decizia Kremlinului de a reduce numărul diplomaților americani aflați la post în Rusia, informează agențiile internaționale de presă, preluate Agerpres.

După ce Congresul SUA a aprobat noi sancțiuni împotriva Rusiei, Moscova a cerut Washingtonului ca numărul diplomaților americani în Rusia să fie de cel mult 455, adică egal cu cel al diplomaților ruși din SUA, astfel că Departamentul american de Stat a fost nevoit să-și retragă din Rusia 755 de diplomați și să abandoneze la începutul lunii august două sedii diplomatice din apropiere de Moscova.

"Credem că această acțiune a fost nepotrivită și dăunătoare pentru dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre", a subliniat joi, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.

"În conformitate cu spiritul parității invocat de ruși, îi cerem guvernului rus să-și închidă Consulatul General din San Francisco, o anexă a cancelariei din Washington DC și anexa consulară din New York City. Acestea trebuie închise până la 2 septembrie", a precizat Nauert.

 

"Odată cu aceste măsuri, cele două țări vor avea fiecare câte trei consulate" pe teritoriul celeilalte, "dar am decis să permitem guvernului rus să păstreze unele anexe (diplomatice) într-un efort de a pune capăt cercului vicios al deteriorării relațiilor noastre", a completat el, menționând totodată că aceste relații au ajuns la cel mai jos nivel după încheierea Războiului Rece și exprimându-și speranța că decizia luată joi nu va antrena "noi represalii" din partea Moscovei. 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!