Discutii intre ministrul educatiei si studenti, pe marginea modificarii Legii Educatiei

0
3

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) se intalneste cu ministrul Educatiei, luni, incepant cu ora 13.30. Studentii vor sa discute despre OUG 49/2014 care modifica Legea Educatiei. Totodata, ANOSR ii va inmana lui Pricopie o cerere privind demisia ministrului delegate pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, conform Romania Libera.

A devenit o practică modificarea Legii Educației prin OUG, fără să fim consultați. Vrem să vedem dacă astăzi (autoritățile din MEN, n.red.) au în vedere o posibilă modificare a OUG”, a precizat, pentru România Liberă,președintele ANOSR, Mihai Dragoș.

Totodată, Mihai Dragoș a precizat că studenții vor continua presiunile până la modificarea Legii Educației, iar protestele nu sunt excluse.

Deși Guvernul, împreună cu Ministrul Educației și cel al Învatamantului Superior promovează dialogul social, menționând inclusiv în comunicatele de presă consultarile cu studenții, acestea nu se întamplă pe tema modificarilor legislative, ci pe propuneri concrete ale studenților care nu sunt luate niciodată în considerare. Au uitat să ne consulte la fiecare Ordonanță de Urgență publicată în ultimii doi ani și ne-am convins că Ministrul nu are nicio urmă de respect pentru studenți”, arăta ANOSR, săptămâna trecută, într-o scrisoare deschisă, în care cerea demisia lui Mihnea Costoiu.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU contesta MODIFICARILE aduse LEGII EDUCATIEI: Scrisoare catre VICTOR CIORBEA, Avocatul Poporului: CURTEA CONSTITUTIONALA trebuie sesizata in legatura cu OUG care stopeaza REFORMA DIN EDUCATIE

Printre cele mai importante modificări pe care le-au sesizat studenții se numără: ”universitățile devin moșii unde rectorii și membrii senatului universitar pot rămâne în funcție pe viață, vom avea doctoranzi care fac cercetare ”de acasă”, universitățile particulare se vor transforma în afaceri profitabile pentru persoane fizice și vor funcționa după reglementări care nu țin cont de lege, iar cadrele didactice care ajung la vârsta pensionării vor putea candida în continuare pentru funcții de conducere sau vor putea conduce doctorate”, conform sursei citate.

Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce mai multe modificari Legii Educatiei Nationale. Luni, 30 iunie, "Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative" a fost publicata in Monitorul Oficial.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că Ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii Educaţiei este rezultatul unor lungi discuţii şi negocieri, iar în act nu sunt schimbări care să bulverseze sistemul, ci corecturi absolut necesare.

Preşedintele Traian Basescu i-a trimis, vineri, lui Victor Ciorbea o scrisoare în care îi semnalează că ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Educaţiei încalcă regimul constituţional privitor la emiterea OUG, el afirmând că respectarea legii fundamentale trebuie să fie asigurată de Avocatul Poporului.

Majoritatea amendamentelor aduse Legii Educației Naționale de Guvernul Ponta, prin ordonanța de urgență adoptată joia trecută, în secret, sunt criticate dur de catre profesori. Doar reprezentanții sindicatelor par a fi mulțumiți de noile prevederi. Prezentam pe scurt principalele modificari:

O persoana fizica poate fi de acum inainte fondatoare a unei universitati private, ea poate propune desfiintarea institutiei de invatamant superior, caz in care patrimoniul universitatii revine fondatorului. Institutiile de invatamant superior pot fi si persoane juridice de drept privat si de utilitate publica.

Ministerul Educatiei va putea suplimenta cifra de scolarizare a unei universitati, cu pana la 10% din capacitatea stabilita de ARACIS. De acum inainte, universitatile pot organiza doctorate si la formele de invatamant cu frecventa redusa. De asemenea, "in cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat speciala".

Aceste prevederi fac parte din cea mai recenta Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern, care modifica Legea Educatiei. Este vorba despre OUG care prevede, printre altele, scaderea normei profesorilor, schimbarea structurii consiliilor de administratie – primarul va face parte din consiliul de administratie – si care modifica alegerea directorilor de scoli.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!