Discutiile lui John Kerry cu Vladimir Putin si Serghei Lavrov, un prim semnal al detensionarii relatiilor dintre SUA si Rusia

0
5

John Kerry, secretarul de Stat al SUA, s-a intalni, marti, la Soci, cu presedintele rus Vladimir Putin, si cu ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, pentru discutii legate de situatia din Ucraina. Vizita lui Kerry in Rusia, prima dupa anexarea peninsulei Crimeea, reprezinta un prim semn al unei incercari de depasire a tensiunilor dintre SUA si Rusia, rezultate in urma crizei din Ucraina, relateaza Hotnews.

 

"Nu am fost mereu de acord in timpul conversatiei noastre, dar intalnirea de azi ne-a permis sa ne intelegem mai bine", a afirmat Lavrov, intr-o conferinta comuna de presa cu Kerry, la capatul unor discutii de patru ore cu presedintele Vladimir Putin.
 

Kerry a subliniat  nevoia unei pozitii comune in dosarele spinoase care agita lumea si a avansat ideea unei ridicari a sanctiunilor internationale, adoptate dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, daca armistitiul este respectat in Ucraina.

Kerry si Lavrov au "cazut de acord (…) pentru a se concentra asupra unui singur obiectiv: a proceda de asa maniera incat cei care au semnat acordurile din 12 februarie (de la Minsk, n.r.) sa le respecte", a anuntat Lavrov.

"Recursul la forta de catre orice parte (a conflictului din Ucraina) in acest moment ar fi extrem de distrugatoare", a spus Kerry.
 

Ministerul rus al Afacerilor Externe : Colaborarea SUA-Rusia nu se poate face prin constrangere


Ministerul rus al Afacerilor Externe a difuzat un comunicat cand discutiile nu erau inca incheiate: "Rusia este pregatita pentru o cooperare constructiva cu SUA (…) in acelasi timp aceasta cooperare nu este posibila decat pe o baza dreapta si echitabila, fara tentative de dictat sau constrangere", se afima in acest comunicat.

 

CITITI SI: John Kerry, secretarul de stat al SUA, se va intalni cu Vladimir Putin la Soci

 

"Criza actuala in relatiile cu Washingtonul nu este responsabilitatea noastra", a afirmat Moscova. "Continuarea unei confruntari, cu tentative de presiune asupra noastra prin intermediul sanctiunilor, este o cale care nu duce nicaieri", a adaugat diplomatia rusa.
 

Siria si programul nuclear iranian


Lavrov si Kerry au discutat si despre conflictul sirian si programul nuclear iranian, unde un acord definitiv ar trebui sa fie gasit inainte de 30 iunie : "Intelegem cu totii ca unitatea este (…) cheia unui acord bun. Rusia si Statele Unite sunt aliate in acest efort", a subliniat Kerry, adaugand ca vanzarea de rachete rusesti S-300 catre Teheran "nu incalca legea internationala".
 

Kerry a depus o coroana de flori in memoria soldatilor sovietici decedati in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!