DNA il trimite in judecata pe Iulian Badescu. Fostul primar al Ploiestiului e acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si trafic de influenta

0
6

Procurorii anticoruptie au dispus, marti, trimiterea in judecata a fostului primar al Ploiestiului, Iulian Badescu. Aflat in arest preventiv, Badescu este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta pentru obtinerea de foloase.

Alaturi de Badescu, sunt trimise in judecata si Cristina Oana Iacob si Iulia Alina Alexandru – fosta secretara a Primariei Ploiesti, respectiv director executiv la Directia administratie publica – pe care anchetatorii le acuza de abuz in serviciu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
 

Argumentul procurorilor:

În cursul anului 2013, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, inculpatul Bădescu Iulian a semnat, la data de 21 ianuarie, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești, iar la data de 28 iunie, a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operațiuni controlului de legalitate, regularitate și încadrare în creditele bugetare și a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranșe) către asociație, deși cunoștea că nu este legală.
Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menționată, precum și obținerea de către Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești a unui folos necuvenit de aceeași valoare. Prin semnarea contractului și a regulamentului sus menționate, inculpatul Bădescu Iulian și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute de Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale și a încălcat dispozițiile din O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv și pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

Același inculpat i-a pretins unui reprezentant al Asociației Comunitare „Lupii Galbeni 2012” Ploiești, în schimbul derulării contractului de asociere și a regulamentului de aplicare a contractului, precum și a efectuării plăților către Asociație, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal „F.C. Petrolul” Ploiești, ale cărei interese erau reprezentate de Asociația Comunitară, precum și foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului și a cazării, în perioadele ianuarie – februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde inculpatul Bădescu Iulian a însoțit echipa în desfășurarea cantonamentului. În același context, inculpata Iacob Oana Cristina, în calitate de secretar al municipiului Ploiești, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuției de serviciu, a avizat pentru legalitate Hotărârile Consiliului Local Ploiești prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești și Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispozițiile legale.

Rapoartele de specialitate prin care au fost propuse Consiliului Local Ploiești, spre aprobare, documentele sus menționate (contractul si regulamentul de aplicare) au fost semnate de inculpata Alexandru Iulia Alina, director executiv din cadrul Primăriei municipiului Ploiești, deși nu erau îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

Ulterior inculpata a semnat și documentele propriu zise, contribuind astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8.000.000 lei, reprezentând suma plătită de municipiul Ploiești Asociației Comunitare, precum și la obținerea de către aceasta din urmă a unui folos necuvenit în același cuantum.

În perioada 2012 – 2013, inculpatul Bădescu Iulian, în calitate de senator în Parlamentul României și ulterior primar al Municipiului Ploiești, în mod repetat, a desfășurat, în numele unor societăți comerciale pe care le controla în fapt, activități cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcții deținute succesiv.

Concret, inculpatul a încheiat contracte de servicii publicitare, a achiziționat prin intermediul unui executor judecătoresc 2 imobile situate în municipiul Ploiești și a achiziționat în mod direct produse alimentare și de propagandă destinate distribuirii către alegători, în scop electoral, în campania din primăvara – vara anului 2012 pentru alegerile locale în Ploiești.

Cu prilejul aceleiași campanii, inculpatul Bădescu Iulian, în calitate de persoană cu funcții de conducere în cadrul unei formațiuni politice, filiala Prahova, a pretins și primit, de la un om de afaceri, următoarele:
– suma de 20.000 lei,
– bunuri constând în carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse și
– servicii de transport în valoare totală de aproximativ 80.000 lei, destinate distribuirii către alegători.

În schimbul acestor bunuri și servicii, inculpatul i-a promis omului de afaceri că, după câștigarea portofoliului de primar, va încredința societății comerciale administrată de acesta din urmă lucrări de construcții pe raza municipiului Ploiești, finanțate din bugetul primăriei, lucru care, în fapt, s-a și realizat.

În același context și în același scop, inculpatul Bădescu Iulian, a pretins de la alt om de afaceri să-i confecționeze un număr de 10.000 tocătoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 bucăți în valoare de 7.432,56 lei.

De la același om de afaceri, în cursul anul 2013, inculpatul, în calitate de primar al municipiului Ploiești, a pretins și a primit foloase materiale necuvenite în valoare de aproximativ 20.000 lei, constând în lucrări de tâmplărie efectuate la locuința deținută de acesta din urmă în municipiul Ploiești, în schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de execuție lucrări finanțate de la bugetul primăriei”, arata procurorii in rechizitoriu.

De altfel, in 10 martie, Iulian Badescu a demisionat din toate functiile detinute in organizatiile municipala si judeteana ale PSD.

Iulian Bădescu a fost senator în perioada 2008-2012, fiind ales din partea PDL, partid din care a demisionat în vara anului 2010, anunțând că nu este de acord cu măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Boc.

La scurt timp de la demisia din PDL, acesta s-a înscris în PSD, fiind ales membru în structurile de conducere ale organizației municipale PSD Ploiești, pe care ulterior a condus-o.

De asemenea, Bădescu era și vicepreședinte al PSD Prahova. În anul 2012, el a fost ales primar al Ploieștiului din partea acestui partid.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!